Hybridilämmitys tarkoittaa sitä, että talon vesikiertoisessa lämmönjaossa ja lämpimän käyttöveden tuotossa käytetään hybridivaraajaa, johon on liitetty vähintään kaksi eri lämmönlähdettä. Hybridilämmitysjärjestelmä on muokattavissa ja se pyrkii hyödyntämään mahdollisimman paljon omavaraisenergiaa ostoenergian asemesta. Hybridilämmitysratkaisut voivat tarjota varteenotettavan vaihtoehdon etenkin maalämmölle.
Hybridilämmityksen etuna on sen muokattavuus. Pyrkimyksenä on korvata ostetun energian määrä mahdollisimman suurelta osin omavaraisella uusiutuvalla energialla, mikä voi olla houkutteleva vaihtoehto esimerkiksi perinteiselle maalämmitykselle. Tyypillisin hybridilämmityskokonaisuus ilmavesi-lämpöpumppu ja sen rinnalla vesikiertoista takkaa ja/tai kiuasta. Vesikiertotakka on perinteistä varaavaa tai ilmakiertoista takkaa energiatehokkaampi ratkaisu, jossa lämmin vesi johdetaan putkistojen kautta energiavaraajaan, josta se sitten ohjataan talon lattialämmitykseen. Modernissa passiivienergitalossa perinteisen tulisijan säteilylämmön tarve on vähäinen, joten perinteinen tulisija voi helposti ylikuumentaa tilan.
Sen sydämenä toimii hybridivaraaja, joka varastoi eri lähteistä saadun lämmön vesikiertoiseen järjestelmään ja käyttöveteen. Hybridivaraajan koko määräytyy talon koosta ja sen lämmön tarpeesta. Esimerkiksi 150 m² talossa suositeltava hybridivaraajan tilavuus on 1 000 litraa, jolloin iltaisin lämmittämäsi takan energia riittää seuraavaan päivään. Tällainen varaaja voi varastoida energiaa energiaa noin 60 kWh.
Hybridilämmitys öljyn rinnalle?
Joka vuosi yli 5000 öljylämmittäjää päivittää lämmitysjärjestelmänsä toiseksi. Lämmityskulut voivat tippua jopa kolmasosaan aiemmasta ja lisäksi valtiolta saa ainakin 4000€ avustusta. Useissa tapauksissa on järkevää säilyttää vanha öljylaitteisto, ja liittää vain sen rinnalle esim. ilma-vesilämpöpumppu, vesikiertokiuas, takka tai aurinkokeräimet. Tarkempaa tietopaketin öljylämmityksen korvaamisesta löydät täältä.
Kysymyksiä ja vastauksia
Olemme koonneet tähän yleisimpiä kysymyksiä hybridilämmityksestä lyhyine vastauksineen. Hybridilämmitysjärjestelmän suunnittelussa kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntijaan riittävän aikaisessa vaiheessa, kun talon luonnoskuvat ovat tehty.
Onko vesikiertoinen takka energiatehokkaampi kuin varaava takka?
Vesikiertotakan käytettävyys ja hyöty on suurempi kuin perinteisissä varaavissa tai ilmakiertoisissa takoissa. Nykyaikaisessa passiivienergiarakentamisessa tarve tulisijasta tulevalle säteilylämmölle on pieni, minkä vuoksi perinteinen tulisija lämmittää tilaa helposti liikaa. Vesikiertotakan lämpö johdetaan energiavaraajaan ja jaetaan tasaisesti talon lattialämmitykseen. Samalla saadaan tuotettua myös talon lämmin käyttövesi.
Voivatko aurinkokeräimet korvata ilma-vesilämpöpumpun?
Jos vesikiertotakkaa, -liettä tai -kiuasta käytetään säännöllisesti, aurinkokeräimet ovat todennäköisesti parempi vaihtoehto talon lämmönlähteeksi. Verrattuna lämpöpumppuihin, aurinkojärjestelmät ovat toimintavarmempia ja pitkäikäisempiä eivätkä ne vaadi huoltoa. Ilma-vesilämpöpumppu kannattaa hankkia, kun sähköllä tapahtuvan ylläpitolämmityksen osuus on suuri ja takkaa tulee käytettyä satunnaisesti vain tunnelman vuoksi. Tällöin ilma-vesilämpöpumppu huolehtii ylläpitolämmityksestä, ja vesitakalla saadaan säästöjä kovemmilla pakkasilla.
Kannattaako hankkia aurinkopaneelit vai aurinkokeräimet?
Aurinkokeräimet ja aurinkopaneelit ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja hyödyntää aurinkoenergiaa, mutta niiden käyttötarkoitukset ja hyötysuhteet eroavat toisistaan. Aurinkokeräimet ovat tehokkaita lämmön tuottajia, joilla on noin 80 % hyötysuhde ja ne soveltuvat erityisesti lämpimän käyttöveden ja lämmityksen tuottamiseen. Aurinkopaneelit puolestaan muuntavat auringonvalon sähköksi ja niiden hyötysuhde on yleensä 15-20 %, mutta ne mahdollistavat tuotetun sähkön monipuolisemman käytön.
Uudiskohteessa, jossa on mahdollisuus suunnitella energiaratkaisut alusta alkaen, aurinkokeräimet ovat yleensä ensisijainen valinta lämpimän käyttöveden tuottamiseen, ja järjestelmää voidaan täydentää aurinkopaneeleilla sähköntarpeen kattamiseksi. Sähkölämmitteisessä saneerauskohteessa, jossa käyttövesivaraaja on suhteellisen uusi ja ilman aurinkokierukkaa, aurinkopaneelit ovat yleensä kustannustehokkaampi vaihtoehto, sillä ne eivät vaadi investointia uuteen aurinkokierukan omaavaan varaajaan.
Lopullinen päätös riippuu monista tekijöistä, kuten kiinteistön sijainnista, katon suuntauksesta, energiantarpeesta, talouden kokonaisenergiaratkaisusta sekä taloudellisista näkökohdista. On suositeltavaa konsultoida asiantuntijaa, joka voi auttaa arvioimaan kumpi vaihtoehto on kustannustehokkaampi ja paremmin soveltuva kuhunkin kohteeseen.
Minkä kokoisen lämminvesivaraajan tarvitsen?
Varaajan kokoon vaikuttavat talon koko ja lämmitysenergian tarve. Esimerkiksi 150 neliöisen talon hybridivaraajan kooksi suosittelemme yleensä 1000 litraa, jotta iltaisin lämmitetyn vesikiertotakan energia riittää vuorokaudeksi eteenpäin. 1000 litran varaajaan saadaan varattua energiaa noin 60 kWh. Kun tyypillisesti -20 asteessa talon lämmitysenergian tarve on 3 kW kytkeytyy sähkövastus päälle 20 h kuluttua. Sähkövastus asennetaan varaajan yläosaan, jotta 2/3 varaajan tilavuudesta lämpiää pelkästään vesitakalla tai auringolla. Sähkövastus mitoitetaan talon tarpeiden mukaan, mutta normaalisti riittää 6 tai 7,5 kW vastus.
Varaajaa valittaessa on syytä ottaa huomioon myös teknisen tilan koko. Suositeltava koko on 4-6 neliötä.
Miten täytetään lähes nollaenergiatalon vaatimukset?
Vuonna 2021 pientalojen tulee olla lähes nollaenergiatasoa. Siihen päästään hyödyntämällä tulisijoista saatavaa lämpöä ja aurinkolämpöä. Esimerkiksi 130 neliöisessä talossa asuvan 4 henkisen perheen vuotuinen lämmitysenergian tarve on 10-12.000 kWh. Lämpimän käyttöveden osuus on tästä lähes puolet. Lämmönlähteiden ei tarvitse olla kovin järeitä. Aurinkokeräimillä ja vesitakalla voidaan kattaa 80% talon lämmitysenergian tarpeesta, milloin suoralla sähköllä tapahtuvaan ylläpitolämmitykseen kuluu 2-3k kWh. Jos käyttösähköä kuluu vuodessa 3000kWh, päästään nollaenergia-tavoitteeseen asentamalla 5 kWp aurinkosähköjärjestelmä.
Näistä artikkeleista löydät yksityiskohtaisempaa tietoa hybridilämmityksestä:
Paljonko voit säästää?
Oheinen laskuri auttaa sinua hahmottamaan eri lämmitysjärjestelmillä saavutettvat säästöt lämmityskuluissa. Ota yhteyttä niin saat lisätietoja.
Asiakkaidemme kokemuksia
Seuraavissa lehdissä julkaistuissa artikkeleissa asiakkaamme esittelevät heidän taloihinsa toteuttamiamme hybridilämmitysjärjestelmäratkaisuja.
Katso kaikki artikkelit.