Maalämpö vai ilmavesilämpöpumppu? – Kumpi on oikea valinta sinulle?

Kategoriat:
Avainsanat Kategoriat

Kumpi on parempi: maalämpö vai ilmavesilämpöpumppu? Tässä artikkelissa esittelemme molempien vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet. Kun suunnittelet kotisi lämmitysjärjestelmän uusimista, asiantuntijamme auttavat sinua oikean vaihtoehdon valinnassa. Ota rohkeasti yhteyttä, ja aloitetaan energiaremonttisi suunnittelu.

Energiaremontti on suuri projekti, joka vaatii tarkan suunnittelun sekä eri vaihtoehtojen vertailua. Oikean lämmitysjärjestelmän valintaan vaikuttaa muun muassa kiinteistön sijainti, koko sekä asuinalueen ilmasto.

Maalämpö ja ilmavesilämpöpumppu ovat moderneja ja ekologisia vaihtoehtoja. Molemmat tarjoavat kustannustehokkaan vaihtoehdon perinteisille lämmitysmuodoille. Perinteisemmät lämmitysmuodot voivat olla kalliita ja jopa tehottomia, puhumattakaan niiden aiheuttamista mittavista hiilidioksidipäästöistä. Päivittämällä lämmitysjärjestelmän säästät samalla ympäristöä ja selvää rahaa.

Valinta maalämmön ja ilmavesilämpöpumpun välillä voi olla haastava, minkä vuoksi keräsimme yhteen molempien vaihtoehtojen parhaat puolet sekä huomioitavia seikkoja. 

Maalämpö – Kustannustehokas tehomylly

Maalämpö on uusiutuva energianlähde, joka hyödyntää maa- ja kallioperään sitoutunutta lämpöenergiaa. Maasta kerättyä lämpöenergiaa voidaan käyttää rakennusten lisäksi myös käyttöveden lämmitykseen.

Maalämpöjärjestelmä koostuu maahan poratuista lämpökaivosta, keruuputkista, lämpöpumpusta sekä vesikiertoisesta lämmitysjärjestelmästä.

Maalämmön edut:

  • Korkea hyötysuhde: Maalämpöpumput ovat tehokkaita, sillä ne hyödyntävät maaperän luontaista lämpöenergiaa, jota on saatavilla ympäri vuoden. Laite ei käytä sähköä lämmön tuottamiseen, vaan ainoastaan sen kuljettamiseen, mikä mahdollistaa jopa 500 prosentin hyötysuhteen.
  • Matalat käyttökustannukset: Vaikka maalämpö vaatii suuremman alkuinvestoinnin, sen käyttökustannukset jäävät mataliksi pidemmällä aikavälillä. Esimerkiksi maalämpöpumppu käyttää vain murto-osan sähkölämmityksen vaatimasta energiasta. Matalien käyttökustannusten ansiosta maalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin jo alle 10 vuodessa.
  • Ekologisuus: Maalämpö on täysin uusiutuva energialähde, mikä vähentää kotisi riippuvuutta fossiilisista polttoaineista.

Maalämmön haasteet:

  • Suuri alkuinvestointi: Maalämpöjärjestelmä vaatii usein suuremman alkuinvestoinnin kuin ilmavesilämpöpumppu. Investointi tarjoaa kuitenkin rahallesi vastinetta: varmatoimivuus, tasainen lämmitys ja valtavat säästöt lämmityskustannuksista tekevät maalämmöstä kannattavan pitkän aikavälin investoinnin.
  • Ei sovellu jokaiselle tontille: Maalämpö vaatii toimiakseen syvän kaivon, jonka poraaminen ei ole mahdollista jokaisella tontilla. Esimerkiksi kallioinen maaperä, pieni tontti tai pohjavesialue voivat estää maalämpökaivon poraamisen.

Millaiseen kohteeseen maalämpö sopii parhaiten?

Maalämpö soveltuu parhaiten suurempiin kohteisiin, joissa on riittävän suuri piha porakaivolle sekä suuri sähkönkulutus ja lämmitystarve. Maalämpö soveltuu myös suurempien kokonaisuuksien kuten taloyhtiöiden ja julkisten rakennusten lämmitykseen. Joissain kohteissa ei ole mahdollista asentaa ilmavesilämpöpumpun ulkoyksikköä jolloin maalämpö on järkevin ratkaisu tai jos on kyse arvokiinteistöstä jonka julkisivu näkymää halutaan suojella.   

Ilmavesilämpöpumppu – Kustannustehokas ja vaivaton ratkaisu

Ilmavesilämpöpumppu kerää ulkoilmaan sitoutunutta lämpöenergiaa, jota hyödynnetään kodin ja käyttöveden lämmityksessä. Ilmavesilämpöpumppu on erinomainen ratkaisu tilanteissa, joissa maalämmön vaatiman kaivon poraaminen ei ole mahdollista.

Ilmavesilämpöpumppu toimii käytännössä samalla periaatteella kuin ilmalämpöpumppu, mutta lämpöenergia siirretään sisäyksikön sijasta suoraan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.

Ilmavesilämpöpumpun edut:

  • Helppo asennus: Toisin kuin maalämpöpumppu, ilmavesilämpöpumppu ei vaadi maaperän poraamista. Laite kytketään suoraan kodin vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Parhaassa tapauksessa asennus ei vaadi putkistojen muokkaamista tai suurempia sähkötöitä.
  • Sopii lähes jokaiseen kiinteistöön: Helpon asennuksen ja erinomaisen yhteensopivuuden ansiosta ilmavesilämpöpumppu soveltuu lähes jokaisen kodin lämmitysmuodoksi.
  • Matala alkuinvestointi: Ilmavesilämpöpumppu on usein huomattavasti edullisempi kuin maalämpöpumppu.
  • Korkea hyötysuhde: Vaikka ilmavesilämpöpumppu on maalämpöä edullisempi vaihtoehto, tarjoaa se useimmissa tapauksissa yhtä korkean hyötysuhteen. Oikein mitoitettuna laite tuottaa jopa viisinkertaisen määrän lämpöenergiaa suhteessa käyttämäänsä lämpöenergiaan.

Ilmavesilämpöpumpun haasteet:

  • Laite ei toimi äärimmäisillä pakkasilla: Koska ilmavesilämpöpumppu kerää lämpöenergiaa suoraan ulkoilmasta, voi lämmitysteho heiketä kovemmilla pakkasilla. Alin käyttölämpötila vaihtelee mallista riippuen 20 ja 27 pakkasasteen välillä.

Suora vertailu – Kumpi on oikea valinta juuri sinulle?

Hankinta ja alkuinvestointi

IlmavesilämpöpumppuMaalämpö
Hinta12 000 € – 20 000 €12 000 € – 25 000 €
Asennuksen kesto1-2 päivää2-4 päivää
KäyttökustannuksetAlhaisetErittäin alhaiset
HuoltotarveHarvoinHarvoin
Käyttöikä15-20 vuotta20-25 vuotta
EnergiatehokkuusHyväErinomainen
SoveltuvuusPienet ja keskisuuret talotSuuret talot ja kiinteistöt

Käyttökustannukset ja säästöt

Vaikka maalämpö vaatii suuremman alkuinvestoinnin, tuo laite merkittäviä säästöjä kodin lämmityskustannuksissa. Parhaimmillaan laite voi leikata jopa 70 prosenttia lämmitykseen kuluvaa sähköä.

Ilmavesilämpöpumppu voi päästä samoihin lukemiin matalammasta alkuinvestoinnista huolimatta. Ilmavesilämpöpumppu on tehokkaimmillaan eteläisemmässä Suomessa, jossa talvet ovat leutoja ja ilmavesilämpöpumppu toimii täydellä teholla vuoden ympäri.

Kaiken kaikkiaan molemmat vaihtoehdot mahdollistavat satojen eurojen säästöt vuosittaisissa lämmityskustannuksissa. Molempien lämmitysratkaisujen takaisinmaksuaika vaihtelee 7-10 vuoden välillä riippuen kohteesta, sähkön hinnasta sekä korkotasosta.  Ilmavesipumpun ja maalämmön käyttökuluja kovilla pakkasilla voi pienentää liittämällä lämmitysjärjestelmään vesikiertotakan tai vesikiertokiukaan.

Tyypillisesti maalämpö on 5-10% käyttökustannuksiltaan edullisempi kuin ilmavesilämpöpumppu. Tästä voi laskea kumpi olisi järkevämpi ratkaisu pitkällä aikavälillä.

Käyttöikä ja huolto

Maalämpöjärjestelmän teoreettinen käyttöikä on noin 20-25 vuotta. Lämpökaivo voi säilyä käyttökelpoisena jopa 50 vuoden ajan.

Ilmavesilämpöpumpun keskimääräinen käyttöikä on noin 15-20 vuotta. On otettava huomioon, että ilmavesilämpöpumppu altistuu jatkuvasti pakkaselle ja muille sääolosuhteille, mikä voi vaikuttaa laitteen elinkaareen.

Molempien vaihtoehtojen kohdalla avain pitkään käyttöikään on säännöllinen huolto. Kun pidät laitteestasi hyvää huolta, maksimoit sen käyttöiän sekä rahalliset hyödyt.

Yhteenveto – Valitse paras lämmitysjärjestelmä

Ilmavesilämpöpumppu ja maalämpö ovat molemmat kustannustehokkaita ja ekologisia lämmitysmuotoja, jotka auttavat säästämään vuosittaisissa lämmityskustannuksissa sekä pienentämään kotisi hiilijalanjälkeä.

Se kumpi on parempi, on kuitenkin tapauskohtaista. Siksi onkin järkevää konsultoida alan ammattilaista, jotta voit tehdä täysin tietoon perustuvan päätöksen.

Pohditko näiden kahden kahden vaihtoehdon välillä? Ota rohkeasti yhteyttä, ja keskustellaan kotisi energiaremontista tarkemmin. Meillä on vankka kokemus erilaisten lämmitysratkaisujen toteuttamisesta, joten osaamme suositella juuri sinuun kotiisi parhaiten soveltuvaa ratkaisua.

Kirjoittaja

Teksti: