Energia-avustus 2020

Nyt on mahdollista hakea valtion energia-avustusta rakennuksen energiatehokkuutta selkeästi parantaviin hankkeisiin (Kts. Aran nettisivut). Olemme kooneet tälle sivulle tietopaketin teemasta ja autamme myös mielellämme asiaan liittyen.

Kari Balk

Energia-asiantuntija, Ins.

Energia-avustuksen määrä ja edellytykset

Valtion energia-avustuksen maksimimäärä on 4000 tai 6000 € / asunto riippuen siitä, miten paljon remontti parantaa energiatehokkuutta. 

Avustuskelpoisuuden määrittelyssä käytetään lähtötilanteena rakennuksen alkuperäinen käyttöönottohetken e-lukua, mikä ei välttämättä ole rakennuksessa vallitseva tilanne. Maksimissaan 4000 €n energia-avustuksen saaminen edellyttää omakotitaloissa e-luvun parantamista 44 prosentilla, rivitaloissa 36% ja kerrostaloissa 32%. Suuremman 6000 €:n avustuksen saaminen edellyttää lähes nollaenergiataloa.

 

Esimerkki

Jos 149 m2 omakotitalon alkuperäinen E-luku on 250 kWhE/(m²a) tulee energia-avustuksen saamisen raja-arvoksi 140 kWhE/(m²a) ja korkeampaan avustukseen oikeuttava lähes nollaenergiaa vastaavaksi raja-arvoksi 112 kWhE/(m²a). Tyypillisessä omakotitalossa ensimmäisen raja-arvon saa täyttymään ilma-vesilämpöpumpulla tai maalämpöpumpulla.

Energiatodistus

Energia-avustusta varten tulee tehdä energiatodistuslaskelmat sekä hakuvaiheessa, että remontin toteuttamisen jälkeen. Lisäksi tarvitaan laskelmat suunnitelluista/toteutuneista parannuksesta suhteessa alkuperäisiin rakenteisiin. Maksatushakemukseen liitettävän remontin jälkeisen energiatodistuksen tulee olla laatinut pätevöitynyt energiatodistuksen laatija. Ara suosittelee, että myös hakuvaiheen laskennan tekee pätevöitynyt energiatodistuksen laatija.

Ekolämmöx pystyy tekemään vaadittavat E-lukulaskelmat ja virallisen energiatodistuksen (lue lisää).

Energia-avustus vai kotitalousvähennys?

Korjaushankkeeseen ei voi saada sekä kotitalousvähennystä että energia-avustusta. Remontoijan kannattaa harkita kumpaa vaihtoehtoa kannattaa hyödyntää. Vuonna 2020 kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2250 €, jonka saa kun yritykseltä ostettujen palveluiden työn osuus on yhteensä 5 875 euroa. Puolisot voivat saada yhteensä 4 500 euron vähennyksen. 

Kotitalousvähennys on yleensä järkevämpi vaihtoehto siirryttäessä maalämpöön, koska siitä aiheutuu yleensä työkuluja täyteen kotitalousvähennykseen oikeuttava määrä. Jos ei ole mahdollista järkevällä tavalla saavuttaa täyttä 6000€ energia-avustusta, kannattaa hyödyntää kotitalousvähennys. Muiden lämmitysjärjestelmien kuin maalämmön asennuksesta aiheutuvat työkustannukset eivät välttämättä samalla tavalla oikeuta täyteen kotitalousvähennykseen. 

Energia-avustus on kannattava vaihtoehto silloin, kun samana vuonna on tarve tilata muita palveluita, joihin voi hyödyntää kotitalousvähennystä. Suunnittelutyöhön ei myönnetä kotitalousvähennystä.

Energia-avustus: ilma-vesilämpöpumppu, aurinkokeräimet ja maalämpö

Mihin korjauksiin energia-avustusta voi saada?

Energia-avustuksen saamiseksi kelpuutetaan mikä tahansa riittävästi rakennuksen energiatehokkuutta parantava toimenpide. Myös suunnittelutyöhön voi saada avustusta. Hakemus voi sisältää useita eri aikaan toteutettavia toimenpiteitä. 

ARA ei anna korjaustoimenpiteisiin liittyvää neuvontaa, ja suosittaa käyttämään selvitystyössä asiantuntijaa, Suunnittelussa kannattaa huomioida kiinteistön energiatehokkuus kokonaisuutena ja tehdä tarkat laskelmat eri vaihtoehtojen kustannuksista ja vaikutuksista e-lukuun. Avustuksen saamisen kriteerit ovat varsin korkeat, minkä vuoksi niiden saavuttaminen vaatii yleensä useampia toimeitä. Hybridilämmitykseen erikoistuneena yrityksenä Ekolämmöx Oy:stä voi auttaa vaihtoehtojen vertailussa ja sopivimman kokonaisuuden suunnittelussa.

Energia-avustuksen osuus korjauskustannuksista vaihtelee korjaustoimenpiteittäin (kts ARA:n taulukko). Esimerkiksi öljylämmityksen uusimisen kustannuksiin tukea saa 100% (Lue lisää öljylämmityksen korvaamisesta) ja lämpöpumppu- ja aurinkoenergiaratkaisuihin 50%. Käytännössä energia-avustuksen maksimimäärä 4000 tai 6000 euroa täyttyy useimmissa hankkeissa. 

Onko sinulla kysyttävää korjaustoimenpiteistä? 

Soita meille (050 301 7431) tai lähetä yhteydenottopyyntö

Miten toimenpiteitä suosittelette?

Ei ole mahdollista sanoa suoraan täyttääkö jokin määrätty toimenpide avustuksen kriteerit, koska se riippuu monesta tekijästä, Suosittelemme kääntymään ammattilaisen puoleen. Seuraavia suuntaviivoja voimme kuitenkin antaa. 

Vesikiertoinen lämmönjako. Jos talossanne on vesikiertoinen lämmönjako, jonka pääasiallinen lämmönlähde on öljykattila tai energiavaraajassa olevat sähkövastustukset, on sinulla suuri todennäköisyys saada energia-avustus kohtuullisilla investoinneilla. Suosituimpia vaihtoehtoja ovat maalämpö tai ilma-vesilämpöpumppu. 

Suora sähkölämmitys. Jos rakennuksessanne ei ole vesikiertoista lämmönjakoa, energia-avustuksen saamiseen tarvitaan usein aika järeitä toimenpiteitä. Keinoina saattaa olla esimerkiksi tehostaa ilmanvaihdon lämmöntalteenottoa, lisätä talon eristystä, hankkia yhden tai useamman ilmalämpöpumpun ja hyödyntää aurinkosähköä. Myös vesikiertoisen lämmönjaon rakentaminen on vaihtoehto ja siihen saa energia-avustusta.

Talon rakennusvuosi vaikuttaa merkittävästi energia-avustuksen saamisen kriteereihin, koska parannusten lähtötasona käytetään sen ajan rakentamismääräysten mukaan laskettua e-lukua. Uudemmissa taloissa laskennallinen lähtötilanteen e-luku on matalampi, minkä vuoksi niissä on vaikeampi päästä ARA:n määrittämään 44 % parannukseen. Erityisen paljon energiatehokkuutta koskevat rakentamismääräykset muuttuivat 2000-luvun alussa.

Päivittämällä lämmitysjärjestelmäsi saat paitsi energia-avustuksen, myös merkittävää säästöä vuotuisissa lämmityskustannuksissasi. Ilma-vesilämpöpumpun tai maalämmön takaisinmaksuaika on energia-avustuksen ansiosta tyypillisesti vain kuusi vuotta. Kysy meiltä apua tarkemman takaisinmaksuajan laskemiseen.

Esimerkki

Jos vuonna 2005 rakennettuun öljylämmitteiseen 110m² taloon, jossa on painovoimainen ilmanvaihto (tai koneellinen poisto) asennetaan ilma-vesilämpöpumppu, putoaisi e-luku 236:sta 132:een, mikä täyttää täsmälleen energia-asetuksen raja-arvon. Jos sama talo olisikin rakennettu vuonna 1979, putoaisi e-luku 326:sta 170:een, mikä ylittää kirkkaasti energia-avustuksen raja-arvon 182.

Kumppani energia-avustuksen hakuun

Energia-avustusta ei ole mahdollista saada ilman asiantuntijan apua. Ekolämmöx Oy on yksi harvoista toimijoista, joilla on kokonaisvaltaisesti asiantuntemusta kaikista energiaremontin suunnitteluun, toteutukseen ja avustuksen hakemiseen liittyvistä asioista.

Energia-avustuksen haku kanssamme sisältää seuraavat vaiheet:

  • 1 Kartoitamme lähtötilanteen ja annamme suosituksen ratkaisuista/toimenpiteistä, jotka täyttävät avustuksen saamisen perusteet tarkoituksenmukaisimmalla tavalla.
  • 2 Autamme keräämään hakemusta varten tarvittavat tiedot ja suoritamme tarvittavat laskelmat
  • 3 Teemme energia-avustushakemuksen - joko yhdessä tai valtuuttamanasi asiamiehenä
  • 4 Toteutamme remontin ja kirjaamme kustannukset
  • 5 Laadimme remontin valmistuttua virallisen energiatodistuksen, joka liitetään ARA:lle lähetettävään maksatushakemukseen

Palvelun hinta pientaloille on 700 €

Hyvitämme energia-avustuspalvelun kustannuksista 50%, jos päätätte hankkia meiltä myös lämmitysjärjestelmän asennettuna. Toimimme Etelä-Suomen alueella.

KONSULTAATIOMME KORJAUSVAIHTOEHDOISTA ON ILMAISTA!

Ota rohkeasti yhteyttä niin kuulet, millaista ratkaisua suosittelemme, ja kuinka nopeasti se maksaa itsensä takaisin.
Soita (050 301 7431) tai lähetä viesti.

Huomioitahan, että 1.7.2020 alkaen korjaukset, joihin avustusta haetaan, saa aloittaa vasta sitten, kun avustushakemus liiteasiakirjoineen on toimitettu ARAan. Työ katsotaan aloitetuksi kun tarvikkeet hankitaan tai purkutyöt on aloitettu. Siirtymäajalla 1.1.-30.6.2020 jo tehdyt korjaukset voivat saada avustusta, kunhan hakemus toimitetaan ARAan viimeistään 30.6.2020.