Ei ole mahdollista sanoa suoraan täyttääkö jokin määrätty toimenpide avustuksen kriteerit, koska se riippuu monesta tekijästä, Suosittelemme kääntymään ammattilaisen puoleen. Seuraavia suuntaviivoja voimme kuitenkin antaa.
Vesikiertoinen lämmönjako. Jos talossanne on vesikiertoinen lämmönjako, jonka pääasiallinen lämmönlähde on öljykattila tai energiavaraajassa olevat sähkövastustukset, on sinulla suuri todennäköisyys saada energia-avustus kohtuullisilla investoinneilla. Suosituimpia vaihtoehtoja ovat maalämpö tai ilma-vesilämpöpumppu.
Suora sähkölämmitys. Jos rakennuksessanne ei ole vesikiertoista lämmönjakoa, energia-avustuksen saamiseen tarvitaan usein aika järeitä toimenpiteitä. Keinoina saattaa olla esimerkiksi tehostaa ilmanvaihdon lämmöntalteenottoa, lisätä talon eristystä, hankkia yhden tai useamman ilmalämpöpumpun ja hyödyntää aurinkosähköä. Myös vesikiertoisen lämmönjaon rakentaminen on vaihtoehto ja siihen saa energia-avustusta.
Talon rakennusvuosi vaikuttaa merkittävästi energia-avustuksen saamisen kriteereihin, koska parannusten lähtötasona käytetään sen ajan rakentamismääräysten mukaan laskettua e-lukua. Uudemmissa taloissa laskennallinen lähtötilanteen e-luku on matalampi, minkä vuoksi niissä on vaikeampi päästä ARA:n määrittämään 44 % parannukseen. Erityisen paljon energiatehokkuutta koskevat rakentamismääräykset muuttuivat 2000-luvun alussa.
Päivittämällä lämmitysjärjestelmäsi saat paitsi energia-avustuksen, myös merkittävää säästöä vuotuisissa lämmityskustannuksissasi. Ilma-vesilämpöpumpun tai maalämmön takaisinmaksuaika on energia-avustuksen ansiosta tyypillisesti vain kuusi vuotta. Kysy meiltä apua tarkemman takaisinmaksuajan laskemiseen.