Energia-avustus 2022

Omakotitaloon

Nyt on mahdollista hakea valtion energia-avustusta rakennuksen energiatehokkuutta selkeästi parantaviin hankkeisiin (Kts. Aran nettisivut). Olemme kooneet tälle sivulle tietopaketin teemasta ja autamme myös mielellämme asiaan liittyen.

Mika Elamo

Energia-asiantuntija, Ins.

Kari Balk

Energia-asiantuntija, Ins. Pätevöitynyt energiatodistuksen laatija (FISE)

Onko kyseessä taloyhtiö?

Katso mieluummin rivitaloihin ja kerrostaloihin suunnattuun tietopakettimme energia-avustuksesta.

Energia-avustuksen määrä ja edellytykset

Valtion energia-avustuksen maksimimäärä on 4000 tai 6000 € / asunto riippuen siitä, miten paljon remontti parantaa energiatehokkuutta. 

Avustuskelpoisuuden määrittelyssä käytetään lähtötilanteena rakennuksen alkuperäinen käyttöönottohetken e-lukua, mikä ei välttämättä ole rakennuksessa vallitseva tilanne. Maksimissaan 4000 €n energia-avustuksen saaminen edellyttää omakotitaloissa e-luvun parantamista 44 prosentilla, rivitaloissa 36% ja kerrostaloissa 32%. Suuremman 6000 €:n avustuksen saaminen edellyttää lähes nollaenergiataloa.

 

Esimerkki

Jos 149 m2 omakotitalon alkuperäinen E-luku on 250 kWhE/(m²a) tulee energia-avustuksen saamisen raja-arvoksi 140 kWhE/(m²a) ja korkeampaan avustukseen oikeuttava lähes nollaenergiaa vastaavaksi raja-arvoksi 112 kWhE/(m²a). Tyypillisessä omakotitalossa ensimmäisen raja-arvon saa täyttymään ilma-vesilämpöpumpulla tai maalämpöpumpulla.

Energiatodistus

Energia-avustusta varten tulee tehdä energiatodistuslaskelmat sekä hakuvaiheessa, että remontin toteuttamisen jälkeen. Lisäksi tarvitaan laskelmat suunnitelluista/toteutuneista parannuksesta suhteessa alkuperäisiin rakenteisiin. Maksatushakemukseen liitettävän remontin jälkeisen energiatodistuksen tulee olla laatinut pätevöitynyt energiatodistuksen laatija. Ara suosittelee, että myös hakuvaiheen laskennan tekee pätevöitynyt energiatodistuksen laatija.

Ekolämmöx pystyy tekemään vaadittavat E-lukulaskelmat ja virallisen energiatodistuksen (lue lisää).

Energia-avustus vai kotitalousvähennys?

Korjaushankkeeseen ei voi saada sekä kotitalousvähennystä että energia-avustusta. Remontoijan kannattaa harkita kumpaa vaihtoehtoa kannattaa hyödyntää. Vuonna 2021 kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2250 €. Vuosina 2022-2027 kotitalousvähennykseen saa korotuksen luovuttaessa öljystä luopumiseen (lue lisää alta).

Kotitalousvähennys on järkevä vaihtoehto varsinkin siirryttäessä maalämpöön, koska siitä aiheutuu usein paljon työkuluja. Muiden lämmitysjärjestelmien asennuksesta aiheutuvat työkustannukset eivät välttämättä riitä täyteen kotitalousvähennykseen. 

Energia-avustusta kannattaa harkita silloin, kun samana vuonna on tarve tilata muita palveluita, joihin voi hyödyntää kotitalousvähennystä. Suunnittelutyöhön ei myönnetä kotitalousvähennystä.

Öljylämmittäjät huomio!

Ely-keskukselta saa tukea 4000 €, jos öljylämmityksestä siirrytään kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun, ja 2 500 euroa, siirryttäessä muihin lämmitysjärjestelmiin. Tuki ei edellytä energia-todistusta, ja se on helpompi hakea kuin energia-avustus. Ruuhkasta johtuen Ely-keskuksen tuen saaminen voi kestää jonkin aikaa.

Toinen vaihtoehto on kotitalousvähennys, joka nousee vuonna 2022 öljystä luopuville 2 250 eurosta 3 500 euroon. Lisäksi nykyisen 40 prosentin sijasta työstä saa vähentää verotuksessa 60 prosenttia. Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten yhdessä puolisosi kanssa, joten veronkevennys voi olla jopa 7000 €, jos työn osuus ylittää 11 667 €.

Katso tietopakettimme öljylämmittäjälle

Energia-avustus: ilma-vesilämpöpumppu, aurinkokeräimet ja maalämpö

Mihin korjauksiin energia-avustusta voi saada?

Energia-avustuksen saamiseksi kelpuutetaan mikä tahansa riittävästi rakennuksen energiatehokkuutta parantava toimenpide. Myös suunnittelutyöhön voi saada avustusta. Hakemus voi sisältää useita eri aikaan toteutettavia toimenpiteitä. 

ARA ei anna korjaustoimenpiteisiin liittyvää neuvontaa, ja suosittaa käyttämään selvitystyössä asiantuntijaa, Suunnittelussa kannattaa huomioida kiinteistön energiatehokkuus kokonaisuutena ja tehdä tarkat laskelmat eri vaihtoehtojen kustannuksista ja vaikutuksista e-lukuun. Avustuksen saamisen kriteerit ovat varsin korkeat, minkä vuoksi niiden saavuttaminen vaatii yleensä useampia toimeitä. Hybridilämmitykseen erikoistuneena yrityksenä Ekolämmöx Oy:stä voi auttaa vaihtoehtojen vertailussa ja sopivimman kokonaisuuden suunnittelussa.

Energia-avustuksen osuus korjauskustannuksista vaihtelee korjaustoimenpiteittäin (kts ARA:n taulukko). Esimerkiksi öljylämmityksen uusimisen kustannuksiin tukea saa 100% (Lue lisää öljylämmityksen korvaamisesta) ja lämpöpumppu- ja aurinkoenergiaratkaisuihin 50%. Käytännössä energia-avustuksen maksimimäärä 4000 tai 6000 euroa täyttyy useimmissa hankkeissa. 

Onko sinulla kysyttävää korjaustoimenpiteistä? 

Soita meille (050 301 7431) tai lähetä yhteydenottopyyntö

Miten toimenpiteitä suosittelette?

Ei ole mahdollista sanoa suoraan täyttääkö jokin määrätty toimenpide avustuksen kriteerit, koska se riippuu monesta tekijästä, Suosittelemme kääntymään ammattilaisen puoleen. Seuraavia suuntaviivoja voimme kuitenkin antaa. 

Vesikiertoinen lämmönjako. Jos talossanne on vesikiertoinen lämmönjako, jonka pääasiallinen lämmönlähde on öljykattila tai energiavaraajassa olevat sähkövastustukset, on sinulla suuri todennäköisyys saada energia-avustus kohtuullisilla investoinneilla. Suosituimpia vaihtoehtoja ovat maalämpö tai ilma-vesilämpöpumppu. 

Suora sähkölämmitys. Jos rakennuksessanne ei ole vesikiertoista lämmönjakoa, energia-avustuksen saamiseen tarvitaan usein aika järeitä toimenpiteitä. Keinoina saattaa olla esimerkiksi tehostaa ilmanvaihdon lämmöntalteenottoa, lisätä talon eristystä, hankkia yhden tai useamman ilmalämpöpumpun ja hyödyntää aurinkosähköä. Myös vesikiertoisen lämmönjaon rakentaminen on vaihtoehto ja siihen saa energia-avustusta.

Talon rakennusvuosi vaikuttaa merkittävästi energia-avustuksen saamisen kriteereihin, koska parannusten lähtötasona käytetään sen ajan rakentamismääräysten mukaan laskettua e-lukua. Uudemmissa taloissa laskennallinen lähtötilanteen e-luku on matalampi, minkä vuoksi niissä on vaikeampi päästä ARA:n määrittämään 44 % parannukseen. Erityisen paljon energiatehokkuutta koskevat rakentamismääräykset muuttuivat 2000-luvun alussa.

Päivittämällä lämmitysjärjestelmäsi saat paitsi energia-avustuksen, myös merkittävää säästöä vuotuisissa lämmityskustannuksissasi. Ilma-vesilämpöpumpun tai maalämmön takaisinmaksuaika on energia-avustuksen ansiosta tyypillisesti vain kuusi vuotta. Kysy meiltä apua tarkemman takaisinmaksuajan laskemiseen.

Esimerkki

Jos vuonna 2005 rakennettuun öljylämmitteiseen 110m² taloon, jossa on painovoimainen ilmanvaihto (tai koneellinen poisto) asennetaan ilma-vesilämpöpumppu, putoaisi e-luku 236:sta 132:een, mikä täyttää täsmälleen energia-asetuksen raja-arvon. Jos sama talo olisikin rakennettu vuonna 1979, putoaisi e-luku 326:sta 170:een, mikä ylittää kirkkaasti energia-avustuksen raja-arvon 182.

Kumppani energia-avustuksen hakuun

Energia-avustusta ei ole mahdollista saada ilman energiatodistuksen laadintaan pätevöityneen asiantuntijan apua. Sen lisäksi, että meillä on kyseinen pätevyys, yrityksemme on yksi harvoista toimijoista, joilla on kokonaisvaltaisesti asiantuntemusta kaikista energiaremontin suunnitteluun, toteutukseen ja avustuksen hakemiseen liittyvistä asioista. 

Energia-avustuksen haku kanssamme sisältää seuraavat vaiheet:

Palvelun hinta pientaloille on 700 €

Taloyhtiöt pyydä tarjous tai tutustu teille suunnattuun tietopakettiin energia-avustuksesta

Toimimme Etelä-Suomen alueella.

KONSULTAATIOMME KORJAUSVAIHTOEHDOISTA ON ILMAISTA!

Ota rohkeasti yhteyttä niin kuulet, millaista ratkaisua suosittelemme, ja kuinka nopeasti se maksaa itsensä takaisin. Soita (050 301 7431) tai lähetä viesti.

Lehtiartikkeleita teemasta