Kolminkertainen hybridi lämmittää Klaukkalassa

Lämmöllä 1/2017
Kategoriat:
Avainsanat Kategoriat Öljylämmitys Vesikiertokiuas Vesitakka
Asennetut tuotteet:

Klaukkalalainen Jorma Ronkainen innostui hybridilämmityksestä keväällä 2015. Ronkaisen perheen omakotitalo lämpiää öljyllä, jota on kulunut noin 3 000 litraa vuodessa. Runsas kulutus ja naapurin kertomat hyvät kokemukset hybridilämmityksestä rohkaisivat päivittämään lämmitysjärjestelmän.

Jorma Ronkainen tutustui erilaisiin lisälämmitysmahdollisuuksiin ja otti yhteyttä Ekolämmöx-yritykseen, jonka kanssa pohdittiin huolella, mikä olisi 150-neliöiselle tiilitalolle paras hybridi- lämmitysratkaisu.

-Ajatuksissa kävi myös maalämpö, mutta sen myötä todennäköisesti runsaastikin kasvava sähkönkulutus epäilytti. Päätin siis panostaa vesikiertokiukaaseen, aurinkolämpöön ja vesikiertotakkaan. Näistä kiuas asennettiin ensin. Ehkä kävi myös niin, että nälkä kasvoi syödessä, toteaa Ronkainen.

Asumismukavuus on tärkeintä

Uutta oli myös 500 litran vetoinen energiavaraaja, johon sekä kiuas että takka liitettiin. Näin kiukaan ja takan tuottama lämpö ei karkaa, vaan tulee hyötykäyttöön. Ronkainen laskeskelee, että kiuas tuottaa käyttöveteen lämpöä noin 10 kWh kokonaistehostaan ja takka 20 kWh.

Yksikerroksisen omakotitalon katolla on lisäksi kolme kahden neliön suuruista tasokeräintä, jotka ottavat talteen auringon lämpöä näillä leveysasteilla maaliskuusta lokakuuhun. Hybridituotteiden toimittamisen lisäksi Ekoläirimöx vastasi kaikista asennuksista ja säädöistä.

Talossa oli ostohetkellä avotakka, mutta siitä haluttiin eroon: se kun tuppasi jäähdyttämään taloa. Nyt suuren olohuoneen päädyssä on komea Lechma PL-400 -takka, jossa poltellaan pesä tai pari joka päivä. Polttopuun kanssa on käynyt tuuri: tuttavilla on ollut ylimääräistä, ja se on saatu hyötykäyttöön.

– Saunomista tässä talossa harrastetaan päivittäin, joten vettäkin kuluu. Toisaalta kiukaan tuottama ylijäämälämpö kompensoi kulutusta.

Koko paketin hinnaksi tuli noin 17 000 euroa. Summa saattaa vaikuttaa isolta, mutta kun investointi jaetaan seuraavien vuosikymmenien ajalle ja siitä vähennetään lähes ilmaiseksi saadun energian määrä, kokonaiskuva muuttuu.

-Kyllä kotielämä on parasta. Teen paljon töitä, joten vastapainoksi viihdyn vapaalla kotosalla, kunnostan paikkoja ja nautin perheen kanssa saunan ja takan lämmöstä.

Kattila toimii, kulutuksen laskua rinnakkaisjärjestelmillä

Jorma Ronkainen asuu tummasävyisessä talossa yhdessä vaimonsa ja ala-asteikäisen poikansa kanssa. Ruokakuntaan kuuluu myös Kissa, joka on otettu lemmikiksi löytökodista. Kissa on erittäin ujo ja kamera ei sitä miellytä laisinkaan. Ronkainen sanoo, että Kissa on hänen vaimonsa lemmikki, muista ihmisistä se ei välitä.

Ronkaisen vanhemmat tyttäret ovat jo muuttaneet omilleen. Klaukkalan talo on iältään noin nelikymppinen, ja sitä on remontoitu pikkuhiljaa viimeisten seitsemän vuoden aikana. Ennen Klaukkalaa kotipaikkana oli Vantaa.

– Lapsuuteni vietin Sotkamossa, lähellä luontoa ja omakotitalossa. Maaseudun rauha on minulle tärkeä asia, ja Klaukkalassa siitä pääsee nauttimaan.

Kun Ronkaiset muuttivat nykyiseen kotiinsa, siellä oli valmiina öljylämmitys. Kattilan oli aiempi asukas uusinut vuonna 2000. Kattila oli vielä hyväkuntoinen, joten sitä ei viime kesän energiaremontissa vaihdettu uuteen. Öljynkulutus on ollut noin 3 000 litraa vuodessa, mutta nyt Jorma Ronkainen laskeskelee, että hybridijärjestelmä vähentää öljynkulutusta todennäköisesti ainakin tuhat litraa vuositasolla.

– En nähnyt mitään syytä luopua öljystä. Se on luotettava lämmitysmuoto, joka antaa vapautta lähteä vaikkapa lomalle kaikessa rauhassa. Kattilaa ja poltinta ei tarvitse vahtia, koska ne hoitavat tehtävänsä muutenkin.

Syyslomalla Ronkaisen perhe kävikin etelän lämmössä. Öljyä ei marraskuun puoliväliin mennessä ollut tarvittu vielä ollenkaan.

Tekevä osaa ja osaava tekee

Klaukkalan talossa on ollut “pientä laittamista” yllin kyllin. Toisaalta vasara ja kirves pysyvät hyvin isännän käsissä ja hän onkin itse tehnyt suurimman osan remonteista, muun muassa saneerannut saunan ja kylpyhuoneen ja korjaillut sekä sisä- että ulkopintoja. Jorma Ronkaisella on oma yritys Rappaus-KJ Oy, joka tarjoaa ruiskubetonipintojen maalaustöitä ja betonipinnoituksia yrityksille ja julkiselle sektorille. Yrityksen kädenjälki näkyy esimerkiksi Helsingin uuden metrolinjan tunnelitöissä ja pääkaupunkiseudun suurissa maanalaisissa pysäköintihalleissa.

Omaa työtä on myös keittiön erikoinen valaistusratkaisu. Kattoikkunalta näyttävä valopaneeli kirkastaa keittiön silloin, jos tunnelmallisemmat led-nauhavalot ja halogeenilamput eivät riitä.

– Lämmityksen hybridikokokonaisuus on ollut toimiva ja hyvä ratkaisu. Uskon, että siitä on paljon iloa vuosikymmenien ajan.

Teksti: Marja Berisa