Maalämpö

Maalämpö on yksi suosituimmista lämmitysmuodoista nykypäivänä. Noin 50% uusisrakentajista valitsee sen lämmitysmuodokseen. Olemassa oleviin talojen saneerauksessa se on varteenotettava lämmitysvaihtoehto, jos talossa on vesikiertoisen lämmönjako. Erityisen hyvin maalämpö sopii jos kiinteistö on suuri, sijaitsee Jyväskylän pohjoispuolella tai kaivoa halutaan hyödyntää myös kiinteistön viilennyksessä. Maalämpöpumpun keruupiiriä voidaan tarvittaessa ladata kesäaikana myös aurinkolämmöllä.

Maalämpöpumput

Toimitamme asiakkaillemme korkeatasoisia CTC-maalämpöpumppuja, joiden teho vaihtelee välillä 6-16 kW, ja ne mitoitetaan sopivaksi rakennuksen energiatarpeeseen.

Ota yhteyttä, jos mietit, mikä vaihtoehto sopisi kohteeseenne parhaiten ja mitä se maksaa.

Maalämpö

CTC Ecopart 400

Tuoreinta teknologiaa hyödyntävä Kompakti maalämpöpumppu on edullinen ratkaisu. Asennetaan hybridivaraajan rinnalle.

CTC Ecoheat 400 maalämpöpumppu

CTC Ecoheat 400

Ilma-vesilämpöpumppu öljylämmityksen rinnalle tai kytkettäväksi olemassa olevaan yli 1000 litran varaajaan.

CTC-GS maalampopumppu

CTC GS

Edullinen maalämpöpumppu uudis- tai saneerauskohteisiin, joissa lattia- tai patterilämmitys. Integroitu varaaja.

CTC GSi maalämpöpumppu

CTC GSi

Kuin sisarmallinsa GS, mutta kierroslukuohjattu ja suunniteltu lattialämmitysjärjestelmiin. Huipputason ominaisuudet ja energiatehokkuus.

Maksu onnistuu myös erissä!

Tarjoamme maalämpöpumpun hankkijalle mahdollisuuden maksaa investointi erissä (alk. 255€/kk). Maksueräsi saattaa olla jopa pienempi kuin lämmityskuluissa saavuttamasi säästö.

Lue lisää rahoituksesta.


Maalämmön toimintaperiaate

Maalämpö on kallioon, maaperään tai veteen varastoitunutta uusiutuvaa lämpöenergiaa. Maalämpöpumppu kierrättää putkistossaan nestettä ja siirtää sen matkan varrella varastoituvan energian talon lämmitysjärjestelmään. Toimintaperiaatteeltaan maalämpöpumppu vastaa jääkaappia, joka kerää lämpöä sisältään ja siirtää sen lauhduttimellaan huoneeseen. Uusiutuvana energiana maalämpö on erittäin ympäristöystävällinen energiamuoto.

Maalämmön putkisto asennetaan joko porakaivoon tai pintamaahan. Vaakaputkiston asentaminen noin on noin 2500-4000 euroa kaivoa edullisempaa mutta vaatii reilusti siihen soveltuvaa maa-alaa. Kaivon poraaminen on sitä kalliimpaa, mitä pehmeämpää maa talon alla on kallion ollessa edullisinta. Isohko omakotitalo lämpiää noin 200 metrin syvyisellä kaivolla. Maalämmön asentaminen vaatii aina kunnalta toimenpideluvan, mikä on yleensä lähinnä muodollisuus.


Maalämpöpumppujen ominaisuudet

Maalämpöpumpun asennusksen laite- ja huoltokustannukset omakotitaloon ovat noin 12 000–25 000 euroa riippuen kohteesta. Kustannuksista noin kolmasosa muodostuu pumpusta (+huolto) ja kaksi kolmasosaa asennuksesta ja porareiästä.

Eri lämpöpumppuvalmistajien tarjoamien pumppujen ominaisuuksissa tai hinnoissa ei ole kovin suuria eroja. Itse edustamme CTC:tä, koska tunnemme valmistajan erinomaisesti, eikä laitteiden kanssa tule yllätyksiä.

Valitessasi pumppua kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti seuraaviin asioihin

Maalämpöpumpun hyötysuhteeseen vaikuttaa paljon se, käyttääkö se On-off tekniikkaa vai  Invertteritekniikkaa. On-off tekniikalla toimivan maalämpöpumpun kompressori kytkeytyy päälle aina vakioteholla, kun lämpöä tarvitaan. Kun haluttu lämpötila on saavutettu, jolloin kompressori pysähtyy. Invertteri tekniikalla toimivan lämpöpumpun kompressori käy pidemmän aikaa ja säätää tehoa lämmöntarpeen mukaan. Inverteritekniikalla toimivat lämpöpumput tarjoavat yleensä paremman hyötysuhteen, mutta ovat kalliimpia.

Maalämpöpumpun valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös käyntiääneen. Esimerkiksi CTC pumppujen käyntiääni on 35-48 dBA. Hiljaisimmissa pumpuissa (esim. CTC GSi) kompressori ja kylmäkomponentit on asennettu erilliseen, äänieristettyyn yksikköön.

Nykyään lämpöpumppuihin alkaa saada joko vakiona tai optiona etäkäyttöä. Jotkut internetiin yhdistetyt ohjausjärjestelmät osaavat ottaa huomioon pörssisähkön hinnan toimintansa optimoinnissa. Edustamiimme CTC lämpöpumppuihin on saatavilla optiona CTC Connect+ matkapuhelin-sovellus, joka tulee vähitellen pumppujen vakio-ominaisuudeksi.


Asiakkaidemme kokemuksia

Tästä löydät lehtiartikkeleita, joissa asiakkaamme kertovat heille toimittamistamme lämmitysjärjestelmäkokonaisuuksista, jotka ovat pitäneet sisällään maalämpöpumpun.


Vaihtoehdot maalämmölle?

Maalämpö on edelleen suosituin lämmitysjärjestelmä Suomessa, mutta viime vuosina muiden vaihtoehtojen suosio on kasvanut tasaisesti. Maalämpöpumppu on esimerkiksi hyvin harvoin kannattavin investointi alle 150-neliöisissä taloissa. Ottaessanne meihin yhteyttä maalämpöön liittyen kartoitamme aina onko se järkevin vaihtoehto ja kannattaako siihen yhdistää muita lämmönlähteitä. Yleensä pientaloissa ei tarvita maalämmön rinnalle mitään muuta. Tällainen hybridilämmittämisen mahdollisuuksien kartoitus (sis investointilaskelmat) on suositeltavaa aina ennen maalämmön hankintapäätöstä. Voi hyvinkin olla, että joku toinen vaihtoehto  (kuten ilma-vesilämpöpumppu) tai eri lämmitysmuotojen yhdistämä soveltuisi kohteeseenne maalämpöä paremmin. Useimmilla maalämpöpumppujen jälleenmyyjillä ei ole hybridijärjestelmien suunnitteluun tarvittavaa ammattitaitoa, minkä vuoksi he eivät osaa kartoittaa eri vaihtoehtoja asiakkailleen.

Ilma-vesilämpöpumppu

Viime vuosina ilma-vesilämpöpumppujen suosio on kasvanut tasaisesti ja se onkin varteenotettava vaihtoehto maalämmölle varsinkin Etelä-Suomessa, missä talvet on leutoja. Ilma-vesilämpöpumpun energiantuotto on vuositasolla vain 5-10 %  vastaavaa maalämpöpumppua pienempi. Ilma-vesilämpöpumppu voidaan asentaa paikkoihin, joissa maaperän laadun tai tontin koon takia maalämmön hyödyntäminen on mahdotonta tai kallista. Lue lisää ilma-vesilämpöpumpuista ja valikoimastamme.

Öljylämmitys maalämmön rinnalle?

Jos talossanne on esimerkiksi hyväkuntoinen öljykattila ja se yhdistetään maalämpöön, säästät maalämmön investointikustannuksissa, sillä järjestelmää ei tarvitse mitoittaa huipputeholle. Osatehoiseksi mitoitetun maalämpöpumpun tuottama energia optimoidaan riittämään esimerkiksi 98% tilanteista. Huippupakkasilla lisälämpö saadaan öljystä tai maalämpöpumpun sisäänrakennetusta sähkövastuksesta. Lue tietopakettimme öljylämmityksen korvaamisesta


Maalämpöpumpun huoltokustannukset

Maalämpöpumpun käytöstä aiheutuu huoltokustannuksia, mikä tulee ottaa huomioon investoinnin kannattavuuden laskemisessa. Maalämpöpumpun arvokkain kuluva osa on kompressori, jonka käyttöikä on noin 20 vuotta ja uusimiskustannukset muutamia tuhansia euroja. Tämän lisäksi muutamasta satasesta tuhanteen euroon maksavan kiertovesipumppu on uusittava noin 10 vuoden välein.  Maalämpöpumpun tyypillinen elinikä on 20-30 vuotta.


Säästä luontoa ja rahaa
Mikäli sinulla heräsi kysymyksiä lämmitysratkaisuista, voit olla meihin yhteydessä puhelimitse p. 050 301 7431 tai lähettämällä viestin tämän lomakkeen kautta.
Ei kiitos.