Maalämpö on yksi suosituimmista lämmitysmuodoista nykypäivänä. Noin 50% uusisrakentajista valitsee sen lämmitysmuodokseen. Olemassa oleviin talojen saneerauksessa se on varteenotettava lämmitysvaihtoehto, jos talossa on vesikiertoisen lämmönjako. Erityisen hyvin maalämpö sopii jos kiinteistö on suuri, sijaitsee Jyväskylän pohjoispuolella tai kaivoa halutaan hyödyntää myös kiinteistön viilennyksessä. Maalämpöpumpun keruupiiriä voidaan tarvittaessa ladata kesäaikana myös aurinkolämmöllä.
Maalämpöpumput
Toimitamme asiakkaillemme korkeatasoisia CTC-maalämpöpumppuja, joiden teho vaihtelee välillä 6-16 kW, ja ne mitoitetaan sopivaksi rakennuksen energiatarpeeseen.
Ota yhteyttä, jos mietit, mikä vaihtoehto sopisi kohteeseenne parhaiten ja mitä se maksaa.
CTC Ecopart 400
Tuoreinta teknologiaa hyödyntävä Kompakti maalämpöpumppu on edullinen ratkaisu. Asennetaan hybridivaraajan rinnalle.
Suositellut varaajat:
CTC EcoZenith i255
CTC EcoZenith i555 Pro
CTC Ecoheat 400
Ilma-vesilämpöpumppu öljylämmityksen rinnalle tai kytkettäväksi olemassa olevaan yli 1000 litran varaajaan.
CTC GS
Edullinen maalämpöpumppu uudis- tai saneerauskohteisiin, joissa lattia- tai patterilämmitys. Integroitu varaaja.
Maksu onnistuu myös erissä!
Tarjoamme maalämpöpumpun hankkijalle mahdollisuuden maksaa investointi erissä (alk. 255€/kk). Maksueräsi saattaa olla jopa pienempi kuin lämmityskuluissa saavuttamasi säästö.
Maalämmön toimintaperiaate
Maalämpö on kallioon, maaperään tai veteen varastoitunutta uusiutuvaa lämpöenergiaa. Maalämpöpumppu kierrättää putkistossaan nestettä ja siirtää sen matkan varrella varastoituvan energian talon lämmitysjärjestelmään. Toimintaperiaatteeltaan maalämpöpumppu vastaa jääkaappia, joka kerää lämpöä sisältään ja siirtää sen lauhduttimellaan huoneeseen. Uusiutuvana energiana maalämpö on erittäin ympäristöystävällinen energiamuoto.
Maalämmön putkisto asennetaan joko porakaivoon tai pintamaahan. Vaakaputkiston asentaminen noin on noin 2500-4000 euroa kaivoa edullisempaa mutta vaatii reilusti siihen soveltuvaa maa-alaa. Kaivon poraaminen on sitä kalliimpaa, mitä pehmeämpää maa talon alla on kallion ollessa edullisinta. Isohko omakotitalo lämpiää noin 200 metrin syvyisellä kaivolla. Maalämmön asentaminen vaatii aina kunnalta toimenpideluvan, mikä on yleensä lähinnä muodollisuus.
Maalämpöpumppujen ominaisuudet
Maalämpöpumpun asennusksen laite- ja huoltokustannukset omakotitaloon ovat noin 12 000–25 000 euroa riippuen kohteesta. Kustannuksista noin kolmasosa muodostuu pumpusta (+huolto) ja kaksi kolmasosaa asennuksesta ja porareiästä.
Eri lämpöpumppuvalmistajien tarjoamien pumppujen ominaisuuksissa tai hinnoissa ei ole kovin suuria eroja. Itse edustamme CTC:tä, koska tunnemme valmistajan erinomaisesti, eikä laitteiden kanssa tule yllätyksiä.
Valitessasi pumppua kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti seuraaviin asioihin
Mitä eri tekniikoita maalämpöpumput käyttävät?
Maalämpöpumpun hyötysuhteeseen vaikuttaa paljon se, käyttääkö se On-off tekniikkaa vai Invertteritekniikkaa. On-off tekniikalla toimivan maalämpöpumpun kompressori kytkeytyy päälle aina vakioteholla, kun lämpöä tarvitaan. Kun haluttu lämpötila on saavutettu, jolloin kompressori pysähtyy. Invertteri tekniikalla toimivan lämpöpumpun kompressori käy pidemmän aikaa ja säätää tehoa lämmöntarpeen mukaan. Inverteritekniikalla toimivat lämpöpumput tarjoavat yleensä paremman hyötysuhteen, mutta ovat kalliimpia.
Kuinka hiljainen maalämpöpumppu on?
Maalämpöpumpun valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös käyntiääneen. Esimerkiksi CTC pumppujen käyntiääni on 35-48 dBA. Hiljaisimmissa pumpuissa (esim. CTC GSi) kompressori ja kylmäkomponentit on asennettu erilliseen, äänieristettyyn yksikköön.
Saako maalämpöpumpppuun internet etäohjauksen?
Nykyään lämpöpumppuihin alkaa saada joko vakiona tai optiona etäkäyttöä. Jotkut internetiin yhdistetyt ohjausjärjestelmät osaavat ottaa huomioon pörssisähkön hinnan toimintansa optimoinnissa. Edustamiimme CTC lämpöpumppuihin on saatavilla optiona CTC Connect+ matkapuhelin-sovellus, joka tulee vähitellen pumppujen vakio-ominaisuudeksi.
Asiakkaidemme kokemuksia
Tästä löydät lehtiartikkeleita, joissa asiakkaamme kertovat heille toimittamistamme lämmitysjärjestelmäkokonaisuuksista, jotka ovat pitäneet sisällään maalämpöpumpun.
Vaihtoehdot maalämmölle?
Maalämpö on edelleen suosituin lämmitysjärjestelmä Suomessa, mutta viime vuosina muiden vaihtoehtojen suosio on kasvanut tasaisesti. Maalämpöpumppu on esimerkiksi hyvin harvoin kannattavin investointi alle 150-neliöisissä taloissa. Ottaessanne meihin yhteyttä maalämpöön liittyen kartoitamme aina onko se järkevin vaihtoehto ja kannattaako siihen yhdistää muita lämmönlähteitä. Yleensä pientaloissa ei tarvita maalämmön rinnalle mitään muuta. Tällainen hybridilämmittämisen mahdollisuuksien kartoitus (sis investointilaskelmat) on suositeltavaa aina ennen maalämmön hankintapäätöstä. Voi hyvinkin olla, että joku toinen vaihtoehto (kuten ilma-vesilämpöpumppu) tai eri lämmitysmuotojen yhdistämä soveltuisi kohteeseenne maalämpöä paremmin. Useimmilla maalämpöpumppujen jälleenmyyjillä ei ole hybridijärjestelmien suunnitteluun tarvittavaa ammattitaitoa, minkä vuoksi he eivät osaa kartoittaa eri vaihtoehtoja asiakkailleen.
Ilma-vesilämpöpumppu
Viime vuosina ilma-vesilämpöpumppujen suosio on kasvanut tasaisesti ja se onkin varteenotettava vaihtoehto maalämmölle varsinkin Etelä-Suomessa, missä talvet on leutoja. Ilma-vesilämpöpumpun energiantuotto on vuositasolla vain 5-10 % vastaavaa maalämpöpumppua pienempi. Ilma-vesilämpöpumppu voidaan asentaa paikkoihin, joissa maaperän laadun tai tontin koon takia maalämmön hyödyntäminen on mahdotonta tai kallista. Lue lisää ilma-vesilämpöpumpuista ja valikoimastamme.
Öljylämmitys maalämmön rinnalle?
Jos talossanne on esimerkiksi hyväkuntoinen öljykattila ja se yhdistetään maalämpöön, säästät maalämmön investointikustannuksissa, sillä järjestelmää ei tarvitse mitoittaa huipputeholle. Osatehoiseksi mitoitetun maalämpöpumpun tuottama energia optimoidaan riittämään esimerkiksi 98% tilanteista. Huippupakkasilla lisälämpö saadaan öljystä tai maalämpöpumpun sisäänrakennetusta sähkövastuksesta. Lue tietopakettimme öljylämmityksen korvaamisesta
Maalämpöpumpun hankinta hinta
Maalämpöpumpun hankinta on iso investointipäätös. Siihen saat näkökulmaa seuraavasta artikkelista:
Maalämpöpumpun huoltokustannukset
Maalämpöpumpun käytöstä aiheutuu huoltokustannuksia, mikä tulee ottaa huomioon investoinnin kannattavuuden laskemisessa. Maalämpöpumpun arvokkain kuluva osa on kompressori, jonka käyttöikä on noin 20 vuotta ja uusimiskustannukset muutamia tuhansia euroja. Tämän lisäksi muutamasta satasesta tuhanteen euroon maksavan kiertovesipumppu on uusittava noin 10 vuoden välein. Maalämpöpumpun tyypillinen elinikä on 20-30 vuotta.