Pirjo ja Olli Niemi valitsivat omakotitalonsa lämmitysjärjestelmäksi yhden uusimmista uusiutuvan energian ratkaisuista, monienergialämpöpumppujärjestelmän. Tontille ei haluttu kaivaa maalämmityksen vaatimia syviä kuoppia, joten maan lämpöä otetaan talteen taloa kiertävällä maapiirillä.
Niemet ostivat talon Espoosta 2008, mutta siitä löytyi hometta.
– Kaupungin terveystarkastaja suositteli lähtemään talosta pikaisesti. Tappelimme myyjän kanssa pari vuotta, kunnes pääsimme laihaan sopuun. Kumpikin osapuoli sai takkiinsa.
Rakentaminen tuntuukin nyt järkevältä ratkaisulta.
– Valtteri- poika oli menossa kouluun ja piti tehdä ratkaisu, joko lähteä maalle tai ei, me päätimme lähteä. Vihdin Nummela on tarpeeksi maalle meille. Tavarat ovat olleet laatikossa viisi vuotta, nyt on päästävä kotiin, Pirjo ja Olli Niemi kertovat.
– Haimme kiivaasti ensin valmista taloa, kaikki seudun myytävät talot on kartoitettu, mutta mikään ei isännälle kelvannut. Ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin rakentaa itse, Pirjo hymyilee.
Rakentaminen tuntuukin nyt järkevältä ratkaisulta.
– Saamme samaan hintaan 50 neliötä enemmän. Sekä uuden ja varmasti mieleisen talon.
Yrittäjän ja opettajan työpaikat ovat edelleen Espoossa. Kakkostien varrella oleva Vihti on puolivälissä Forssan mummilamatkaa, siellä on kumpikin mummula.
Aurinkoa takapihalle koko päivän
Tontti Nummelan Perhosniityn alueelta sopivan matkan päästä lasten koulusta, ja palveluista sekä kunnallistekniikaIla varustettuna löydettiin Vihdin kunnan myyntilistalta. Kauemmas ei haluttu lähteä, sillä lasten koulu ja kaveripiiri haluttiin ehdottomasti pitää ennallaan, on muutettu jo tarpeeksi. 1 200-neliöinen tontti maksoi 72 000 euroa.
– Aika kallis. Halusimme kuitenkin nimenomaan tämän tontin, aurinko paistaa takapihalle koko pitkän päivän. Huonoakin tuuria oli. Tämä oli koko peltoalueen kostein ja pehmein tontti. Se oli meille yllätys, yli 40 metrin paalutus maksoi lähes 30 000 euroa.
Tontti on malliltaan salmiakin mallinen. Se aiheutti vähän hankaluuksia talon sijoittamisessa tontille, pitäisihän harjan olla etureunan mukainen, eikä se nyt sitä ihan ole.
Kaikkien rakennusten harjojen piti olla etureunan suuntaisia. Nyt autotalliin saatiin poikkeus ja sen harja on salmiakin sivun suuntainen. Muuten ei olisi saanut autoa talliin.
Niemet neuvottelivat useammankin talomerkin kanssa, mutta eurot ratkaisivat loppujen lopuksi talotoimittajan.
– Meidän talomme esikuva on Teri-talojen messutaIo Kokkolan asuntomessuilta. Lisäksi räätälöidystä S-raudan Aito-talosta löytyy Jukka- talon pohjaa. Talo piirrettiin S-raudan talomyyjän avustuksella. Pyhäntä loi sen mukaiset tekniset piirrustukset.
Isoa avaraa tilaa alakertaan
Uuteen kotiin halutaan isoa avaraa tilaa. Talo on suorakaiteen mallinen. Siihen ei haluttu mitään ulokkeita lisäkustannuksia tuomaan. Jokainen lisänurkka olisi vaatinut uuden perustuspaalun. Katolla ei myöskään ole yhtään luukkua vuotamassa kosteutta sisälle. Tähän taloon ei kosteusvaurioita haluta.
Yläkerrassa on kulmissa neljä makuuhuonetta. pesutilat ja wc sekä aula keskellä. Alakerrassa on paljon avaraa tilaa: keittiö, ruokailutila ja tv-huone. Alhaalla sijaitsevat myös sauna ja pesutilat. kodinhoitohuone ja tekninen tila. Asuinneliöitä talossa on pikkuisen vajaa 200.
– Alakerrassa on iso ihana avokeittiö, tykkäämme kokkailla. Toivottavasti on tilaa kutsua ystäviä syömään niitä kokkauksia.
Pirjo halusi taloon myös kodinhoitohuoneen ja yläkertaan kylpyammeen. Sauna on myös tärkeä. Sisälle taloon tulee pieni sähkösauna, tontin reunalle puulämmitteinen pihasauna.
– Ainoa erikoisuus talossa ovat pihan puolen koko pitkän seinän mittaiset parveke ja terassi. Niitä levennettiin metrillä alkuperäisistä.
Parveke kattaa terassin, mutta itse parveketta ei kateta. Sille rakennetaan ehkä joskus markiisit.
Jokaisesta yläkerran parvekkeen suuntaan olevasta huoneesta haluttiin ovi parvekkeelle, alakerrasta on terassille yksi ovi.
Terassille on tulossa yrittäjänä toimivan Ollin “etätyötoimisto”, ja Pirjon mielessä siintävät jo loppukesän rapujuhlat. Haaveena on lasittaa terassi tulevaisuudessa.
Kaavan mukaan tontille olisi saanut rakentaa joko 1,5- tai kaksikerroksisen talon.
– Me päädyimme täyteen kahteen kerrokseen, nurkat ovat käytössä ja valoa tulee joka reunalta.
Paketti itsestään selvä vaihtoehto
Talopaketti oli itsestään selvä valinta, pitkästä tavarasta rakennuttaminen ei ollut realistinen vaihtoehto.
– Paketin hinta ei tuntunut ihan mahdottomalta. Tämä maksoi 92 000 euroa. Tuntipalkkoja ei pitkästä tavarasta rakentamisessa enää oikein jää. Pakettien hinnoissa oli kuitenkin suuria eroja. Monen vastaavan paketin hinta kohosi yli sadan tuhannen euron.
– Kartoitimme ihan ensin avaimet käteen -vaihtoehtoa. mutta hinta oli melko rasvainen, Eikä se kuitenkaan tarkoita, että voisimme kävellä sisälle uuteen taloon ja istua sohvalle.
– Suunnittelimme että talo valmistuu kolme kertaa talopakelin hinnalla, mutta perustuksista koituneet lisäkustannukset taitavat nostaa kustannukset 3,5-kertaisiksi, Pirjo sanoo.
Talon koon kasvattaminen oli Olli mielestä yllättävän edullista, metri lisämittaa maksoi tuhat euroa. Parvekkeen ja terassin levennys metrillä maksoi 700 euroa.
–Pitkittäissuunnassa talon mittaa sai kasvattaa, muttei toisin päin, silloin olisivat menneet kattotuolit uusiksi. Yllättävän paljon paketissa kuitenkin sai vekslata asioita. Sisäseinien osalta voimme tehdä muutoksia edelleen.
Ollin haaveissa oli kivitalo, mutta kun ruvettiin katsomaan, mitä se maksaa, ajatuksesta luovuttiin. Talon lisäksi tontille nousevat autotalli etupihalle ja pihasauna takapihalle. Haaveena on myös maakellari, ja lapsille ValtterilIe (8) ja Pepille (6) pystytetään uima-allas pihalle aina kesäksi.
– Aurinkoenergiajärjestelmä tuottaa kesällä paljon lämmintä vettä, niinpä saamme täyttää uima-altaan huoletta lämpimällä vedellä.
Lämpöä maasta ja taivaasta
Niemet hakivat pitkään lvi-suunnittelijaa, kunnes naapurustossa joku mainitsi paikallisen energia-asiantuntijan Kari Balkin, jonka puoleen käännyttiin.
– En ollut ihastunut ajatukseen, että tontille tehtäisiin kovin syvää reikää maalämmitystä varten, ja onhan siinäkin lämmitysmuodossa sähköllä oma osuutensa. Kaikissa jotakin.
– Ja jos haluaa ottaa aurinkoenergiaa talteen, miksi ottaa, jos on tehtynä jo kallis lämpöpumppuratkaisu.
Niemet harkitsivat energiaratkaisujaan rauhassa.
He päätyivät Duventsin monienergialämpöpumppujärjestelmään, joka kykenee käyttämään talon lämmitykseen järkevästi ohjaten useita energiamuotoja, katon aurinkokeräimistä, vesitakasta ja maapiireistä.
– Ennen kuin ilma tulee talvella sisälle, se lämmitetään patterilla. Lämmitys tapahtuu pelkästään sillä, että maassa kiertää noin 200 metriä putkea, jossa kiertovesipumppu kierrättää etanolipohjaista lämmönsiirtoliuosta. Maan lämpötila on vähintään kahdeksan astetta ympäri vuoden.
– Asiantuntijan mukaan maasta nousee runsaasti kilowatteja. Tontti on lisäksi savimaata, joka varaa lämpöä, eikä siihen mene routa ikinä kovin syvälle. Se pitää sisääntuloilman kovallakin pakkasella varmasti plussalla.
– Kesäkuumalla se on kahdeksanasteisena jäähdyttävä tekijä, ja ainoa sähkön syöjä on edelleen kiertovesipumppu. Energia on lähes ilmaista. Tämä ratkaisu maksoi noin tuhat euroa, Olli kertoo tyytyväisenä.
Talon ilmanvaihtokone on käytännössä poistoilmalämpöpumppu, joka ottaa lämmön talteen myös talosta poistuvasta ilmasta.
Vesitakka sisälle taloon
Pirjo ja Olli-Pekka halusivat kumpikin uuteen kotiin ehdottomasti takan, ihan lämmitysteknisesti ja myös tunnelman takia.
– Niitä tulee tontille kaksi, toinen taloon ja toinen pihasaunalle. Saunalle tulevassa Hopealoimun takassa on aika nerokas ratkaisu. Takan sisällä kiertää ilma, josta se ohjataan lämmönvaihtimeen. Se menee saunalle koska se käytännössä hukkaa vähän energiaa.
Osana talon lämmitysjärjestelmää on vesitakka, jolla lämmitetään vettä, joka kulkeutuu takasta talon lämminvesivaraajaan.
– Vesitakka on siitä näppärä, että kun se heitetään seisomaan jaloilleen, voi sen ympärille rakentaa millaisen kehyksen vain. Mantteleita tuntuu olevan tarjolla hyvin monenlaisia.
– Jos ihan kaikki menee mönkään, eikä mistään tule lämpöä, ovat varaajan sähkövastukset viimeinen vaihtoehto.
Tulemme myös testaamaan Talomat-taloautomaation soveltuvuutta yhteen Duventsin monienergialämpöpumppujärjestelmään, Samaan järjestelmään tullaan ensi vaiheessa kytkemään myös talon valaistus.
– Talon tekniikka tuntuu nyt aika hyvältä. Emme halua taloon mitään ihmeellistä tingelin tangelia, jota taloautomaatio olisi tarjonnut. Ainoa asia, joka sitä lie, ovat valot, jotka saa säädettyä, joko hämäräksi tai kirkkaiksi. Sitä ominaisuutta ei saanut pois kuin rahalla, Olli nauraa.
Ensi kertaa rakentamassa
Perustusten rakentaminen on ollut tähän mennessä työn suurin yllätys.
– Se työ ei sujunut ihan mallikkaasti, vaan siinä oli reklamoitavaa. Reunoja tasoitettiin rälläkällä, jotta ne saatiin toleranssiin, ja vinot perustukset ovat edelleen.
– Olemme ensimmäistä kertaa taloa rakentamassa. Kaikki on uutta, emmekä tunne töiden järjestystä. Me luulimme, että ensin on vuorossa ulkokuori, mutta lattiahan se piti mahdollisimman pikaisesti valaa, kun sen kestää kuivua 14 viikkoa. Lämpökin pitäisi tässä pikku hiljaa saada päälle.
– Onneksi meillä on tuttu, paikallinen reipassanainen mies timpurina, Hän sanoo, mitä milloinkin tarvitaan tai hoitaa asian itse. Pienessä kylässä asioita kannattaa muutenkin viedä eteenpäin tuttuuden perusteella. Jonkun täytyy tuntea toimija, vierasta ei kannata valita.
– Nyt on turvallinen olo, työ menee eteenpäin. Tuskin tässä enää pahempia yllätyksiä tulee.
– Myös talon pystytysporukka oli loistava, se työ sujui ennakoitua nopeammin, samoin maanrakennustyöt hoituivat hienosti.
Meilläkin on selkeät tehtävät, nyt saamme kuulemma alkaa maalaustöihin.
Kaava oli tiukka värien suhteen, talosta tulee harmaa valkoisilla ikkunanpuitteilla.
Ensi keväänä uuteen kotiin
Keittiötoimittajien kilpailuttaminen oli Niemien mukaan oma viidakkonsa.
– Keittiön ulkonäkö ja kaapistot & niemeke on valittu. Hinnoista vielä neuvotellaan.
Keittiöön tulee kivitasot, väriltään aurora borelialis tummalla pohjalla punertavia revontulia.
– Eleettömät kaapistot, valkoiset vetimettömät ovet, Pirjo kertoo.
– Olisin halunnut tasot vaahterasta, anopin pihavaahterat on kaadettu ja vedetty sahalla paksuiksi lankuiksi. Puuta on kolme kuutiota. No, nyt ne säästyvät pihasaunalle, Olli tuumii.
Ensi keväänä Niemet toivovat asuvansa uudessa kodissaan.
– Paketti luo niin paljon vauhtia työn etenemiseen. Toiseksi talossa ei ole erikoisia muotoja vaan suoraa pintaa. Yläkerran lattia tehdään kipsivaluIla, joka on nopea kuivumaan. Se on yhtä vahva kuin betoni, mutta huomattavasti kevyempää.
Ajattelimme kipsiä ensin myös alakertaan, mutta emme uskaltaneet ottaa riskiä, jollei kaikki onnistukaan. Lisäksi kipsi on huomattavasti betonia kalliimpi ratkaisu. Jollei valu onnistu kerrasta kunnolla, oikominen ja tasoittaminen on kallista.
Harmaata ja valkoista
Lattioihin tulee harmaata laminaattia, ja alle vesikiertoinen lattialämmitys.
– Saa nähdä kestääkö laminaatti lämmityksen.
– Olen sitä mieltä, että nyt tehdään pinnat edullisesti ja sitten, kun lapset ovat kasvaneet sen verran, että pinnat pysyvät paremmassa kunnossa, voidaan harkita materiaaleja uudelleen, Olli Niemi tuumii.
Ilmaisenergianlähteet hyötykäyttöön
– Niemien talossa pyritään ensisijaisesti hyödyntämään talossa tai talon ympärillä olevat ilmaisenergialähteet kuten maalämpö, aurinko ja tulisija, sanoo talon lämmitysjärjestelmän suunnitellut energia-asiantuntija, insinööri Kari Balk.
– Duvents-monienergialämpöpumpulla tehdään vain tarvittava ylläpitolämpö, jolloin energian ostokustannuksissa päästään lähes puoleen verrattuna esimerkiksi jos kohteen lämmönlähteenä olisi pelkästään maalämpöpumppu.
Hybridilämmitysjärjestelmä ei ole altis sähkön hinnan muutoksille. Jos ja kun laskutus on sidottu pörssisähkön hintaan, on sähkön hinta kaksinkertainen normaaliin verrattuna talvikuukausina. Tämä heikentää lämpöpumppujen hyötyä, mutta jos rinnalla on vesikiertotakka, voidaan sillä tasata pakkaskaudella ostoenergian määrää.
Tulisijasta irti kaikki hyöty
– Takkaa tulee poltettua pakkaskaudella joka tapauksessa ja tulisijasta saadaan irti täysi hyöty, kun se on kytketty talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Tällöin lämpö saadaan jaettua tasaisesti taloon lattialämmityksen kautta ja samalla lämpiää myös käyttövesi hybridivaraajassa.
– Lämpimän käyttöveden tuottamiseen tarvittava energia on matalaenergiatalossa lähes samaa luokkaa kuin tilojen lämmitykseen tarvittava energia. Lisäksi vesikiertoisesta tulisijasta säteilee suoraan huoneeseen vain 20 prosenttia lämmöstä eikä sisällä tule tukalan kuuma. Takkaa voi näin polttaa pidempääkin tunnelman vuoksi, Kari Balk kertoo.
Aurinkokeräimet tuottavat tarvittavan käyttöveden lämmityksen maaliskuusta syyskuun loppun. Kesäkuukausina lämpöä tulee keräimistä yli normaalin käyttöveden tarpeen, joten ylimääräisen lämmön voi siirtää vaikka uima-altaaseen tai kylpypaljuun. Duvents monienergialämpöpumpussa ylimääräisen lämmön voi siirtää myös maahan asennettuun maapiiriputkistoon tai lämpöakkuun.
Käytössä automaattisesti edullisin energia
Monienergialämpöpumppu pystyy hyödyntämään talon, tuloilman ja käyttöveden lämmitykseen aurinkoenergiaa, tulisijan vesikiertoa ja säteilylämpöä, maalämpöpiiriä ja talon alle tehtyyn lämpöakkuun varastoitua auringon energiaa sekä poistoilman energiaa.
Lisäksi järjestelmässä on tuloilman viilennys lämpöpumpulla ja maapiirillä. Energiaa siirretään kiertovesipumpun pienellä ottoteholla (keskimäärin 50 W) siitä lähteestä, josta sitä kulloinkin edullisimmin saadaan. Järjestelmä toimii täysin automatiikan ohjaamana.
Kun keräimistä saadaan yli +8°C astetta, lämpö käytetään tuloilman esilämmittämiseen, esimerkiksi kevättalvella. Kun keräimistä saadaan yli 30 astetta, lämpö ohjataan esilämmitysvaraajaan lattialämmitystä ja käyttöveden esilämmitystä varten.
Kun keräimistä tulee yli 60-astetta, neste ohjataan ensin päävaraajaan ja sen jälkeen esilämmitysvaraajaan, jolloin koko 750 litran tilavuus saadaan 60-85-asteiseksi. Sitten kun keräimistä saadaan yli 85-asteista nestettä, se menee ensin ohjauskeskuksen lämmönvaihtimelle, jossa lämpö siirtyy talon alla olevan lämpöakun etyleeniglykolikiertoon. Näin estetään aurinkokeräinten kiehuminen, mutta saadaan kaikki energia talteen lämpöakkuun.
Duventsilla voidaan valmistajan mukaan hyödyntää aurinkoenergiaa ajassa mitaten vähintään kaksinkertaisesti tavanomaisiin järjestelmiin verrattuna ja ainakin kahdeksana kuukautena vuo- dessa.
Valmistaja Datasteel tarjoaa järjestelmän kokonaispakettina. Sen hinta asettuu hieman huokeammaksi kuin maalämpöpumpun ja hyvän LTO-koneen yhteishinta.