Vesi ilmalämpöpumppu

Vesi ilmalämpöpumppu (eli VILP tai ilma-vesilämpöpumppu) ottaa lämmitysenergiaa ulkoilmasta ja siirtää sen lämpöpumpun avulla vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Vesi-ilmalämpöpumppu sopii sekä uudis- että saneerauskohteisiin.

Saneerauskohteissa vesi ilmalämpöpumpulla on mahdollista pienentää lämmityslaskua jopa 60 % sähkö- ja öljylämmityksen rinnalle tai tilalle asennettuna. Sitä kannattaa harkita varsinkin, jos talossa on vesikiertoinen lämmönjako ja talon energiankulutus on vähintään 20 000 kWh sähköä tai 2000 litraa öljyä (Lue lisää öljylämmityksen korvaamisesta).


Suosittelemamme

Ilma-vesilämpöpumput

Toimitamme ja asennamme johtavista tuotemerkeistä CTC:n,  Jäspin ja Daikinin ilma-vesilämpöpumppuja, joiden yleisimmin tarjoamamme mallit löytyvät ohesta. Kysy meiltä lisätietoja niin autamme valitsemaan teille parhaiten sopivan järjestelmäkokonaisuuden.

Tuoreinta teknologiaa hyödyntävä inverterilämpöpumppu hybridilämmittäjälle. Soveltuu varsinkin uudiskohteisiin ja lattialämmityksen yhteyteen. Testivoittaja 2020.

Ilma-vesilämpöpumppu öljylämmityksen rinnalle tai kytkettäväksi olemassa olevaan yli 1000 litran varaajaan.

Suositeltu varaaja:
CTC EcoZenith i550 Pro

Kun VILPin rinnalle ei ole tarvetta kytkeä muita lämmönlähteitä. Varaaja sisältyy toimitukseen. Kotimainen valmistaja.

Integroidulla varaajalla varustettu laadukas ja energia-tehokas ilma-vesilämpöpumppu. 

Maksu onnistuu myös erissä!

Tarjoamme ilma-vesilämpöpumpun hankkijalle mahdollisuuden maksaa investointi erissä (alk. 170€/kk). Maksueräsi saattaa olla jopa pienempi kuin lämmityskuluissa saavuttamasi säästö.

Lue lisää rahoituksesta.


Yleisimmät asentamamme hybridiratkaisut​

Ilma-vesilämpöpumppua valittaessa on hyvä ottaa huomioon hybridilämmittämisen mahdollisuudet. Jos esimerkiksi taloon tulee joka tapauksessa takka ja sitä aiotaan käyttää säännöllisesti kylmimpinä kausina, kannattaa harkita vesikiertotakkaa. Ilma-vesilämpöpumpun rinnalla tällainen kokonaisuus tarjoaa maalämmöllevarteenotettavan vaihtoehdon isompaankin taloon.

 

Vaihtoehto 1

Kun ilma-vesilämpöpumppu liitetään lemassa olevaan varaajaan tai öljykattilaan.
13750 Hinta asennettuna alkaen
 • CTC Eco Air 400
 • Asennus
 •  

Vaihtoehto 2

Kun rinnalle asennetaan vesitakka ja muita lämmönlähteitä kuten aurinkokeräimet.
22150 Hinta asennettuna alkaen
 • CTC EcoAir 614M
 • CTC EcoZenith 550 Pro
 • Asennus

Vaihtoehto 1

Kun ilma-vesilämpöpumppu liitetään olemassa olevaan hybridivaraajaan tai öljykattilaan.
13750 Hinta asennettuna alkaen
 • CTC Eco Air 400
 • Asennus
 •  

Vaihtoehto 2

Kun rinnalle asennetaan muita lämmönlähteitä kuten vesikiertokiuas tai aurinkokeräimet.
17950 Hinta asennettuna alkaen
 • CTC EcoAir 610M
 • CTC EcoZenith 255 M
 • Asennus

Vaihtoehto 3

Kun rinnalle asennetaan vesitakka ja muita lämmönlähteitä kuten aurinkokeräimet.
22150 Hinta asennettuna alkaen
 • CTC EcoAir 614M
 • CTC EcoZenith 550 Pro
 • Asennus

Esittely öljykattilan rinnalle asennetusta ilma-vesilämpöpumpusta

 


Usein kysytyt kysymykset

Vesi-ilmalämpöpumppu vai maalämpöpumppu?

Viime vuosikymmenen aikana yhä useampaan rakennukseen on asennettu maalämmön asemesta vesi-ilmalämpöpumppu, ja on suositeltavaa tehdä vertailua näiden kahden vaihtoehdon välillä. Tyypillisissä omakotitalossa näiden järjestelmien kokonaiskustannukset 20 vuoden ajalta ovat aika lähellä toisiaan. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että maalämpö tulee sitä varteenotettavammaksi, mitä suurempi lämmitysenergian tarve on (Katso maalämpöpumppumme). VILP on varteenotettava vaihtoehto varsinkin Etelä-Suomessa, missä talvet on leutoja. VILP:n energiantuotto on vuositasolla vain 5-10 %  vastaavaa maalämpöpumppua pienempi. Ilma-vesilämpöpumppu voidaan asentaa paikkoihin, joissa maaperän laadun tai tontin koon takia maalämmön hyödyntäminen on mahdotonta tai kallista. Siihen ei myöskään tarvitse hakea lupaa. Investointilaskelmia tehtäessä kannattaa muistaa ottaa huomioon, että maalämpöpumpun asennuksesta saatava suurempi kotitalousvähennys.

Lisää teemasta voit lukea myös oheisesta lehtiartikkelista.

Voiko VILP:ä käyttää talon viilennykseen?

Usein vesi ilmalämpöpumppuja markkinoidaan sopivaksi myös omakotitalojen jäähdytyskäyttöön. Helpointa tämä olisi tehdä lattialämmityksen kautta, minkä ongelma on kuitenkin epämiellyttävältä tuntuva kylmä lattia. Viilennys voidaan toteuttaa käyttämällä erillisiä puhallinkonvektoreita, mitkä edellyttävät erillisen putkistopiirin asentamista viilennykselle. Kustannus tällaiselle viilennysjärjestelmälle tulee yleensä huomattavasti kalliimmaksi kuin hankkia yksi erillinen ilmalämpöpumppu.

Miten VILP toimii kovilla pakkasilla?

Ilma-vesilämpöpumppu tuottaa vähemmän energiaa silloin kun lämmitystarve on suurimmillaan. Ostopäätöstä tehtäessä kannattaa vertailla laitteiden lämpötehoa varsinkin kylmemmissä – 7 °C:n ja – 15 °C:n ulkolämpötiloissa, koska silloin lämmitystehon tarve on suuri ja myös säästöt energialaskussa ovat suurimmat. Esimerkiksi kauttamme saatavan CTC Ecoair 400 ilma-vesilämpöpumpun hyötysuhde -7°C pakkasilla on yli 3.

Käytännössä kaikkien vesi-ilmalämpöpumppujen pakkasraja on noin 20 astetta. Siksi järjestelmän rinnalla tarvitaan toista lämmönlähdettä. Varajärjestelmänä voidaan käyttää energiavaraajassa olevia sähkövastuksia, vesikiertotakkaa tai vesikiertokiuasta.

 


Asiakkaidemme kokemuksia

Tästä löydät lehtiartikkeleita, joissa asiakkaamme kertovat heille toimittamistamme lämmitysjärjestelmäkokonaisuuksista, jotka ovat pitäneet sisällään maalämpöpumpun.


Tietoa lämpöpumppujen ominaisuuksista

Vesi ilmalämpöpumpun tärkein ominaisuus on energiatehokkuus, jonka mittarina käytetään hyötysuhdetta. Hyötysuhde kertoo kuinka paljon järjestelmä tuottaa lämpöä suhteessa kuluttamaansa sähköön. Jos ilma-vesilämpöpumpun hyötysuhde on esimerkiksi 4 se tuottaa 4 kW lämpöenergiaa kuluttaessaan 1 kW sähköä.

On hyvä huomata, että yleisesti käytössä on kaksi eri hyötysuhdelukemaa: COP ja SCOP. Näistä laitteiston vuosihyötysuhdetta Helsingin ilmasto-olosuhteiteissa kuvaava SCOP-luku on selkeästi luotettavampi, ja tarjoaa mahdollisuuden vertailla eri lämpöpumppuja keskenään.  Edustamiemme CTC-ilmavesilämpöpumppujen vuosihyötysuhde (SCOP) on 4,9 – 5,1. Valmistajien ilmoittamiin hyötysuhteestaan COP lukemiin kannattaa niihin suhtautua varauksella.

Ilmoitetut hyötysuhdelukemat on yleensä laskettu taloihin, joissa on lattialämmitys. Ilmavesilämpöpumpun hyötysuhde on selkeästi heikompi, jos sen lämpö jaetaan 55 asteisena vesipattereihin kuin 35 asteisena lattialämmitykseen.

SCOP-hyötysuhteen lisäksi vesi ilmalämpöpumpun energiatehokkuudesta kertoo energialuokka, joka on yleensä A+, A++ tai A+++.

Invertteri tai on-off.
Vesi-ilmalämpöpumpun hyötysuhteeseen vaikuttaa paljon se, käyttääkö se On-off tekniikkaa vai  Invertteritekniikkaa. On-off tekniikalla toimivan lämpöpumpun kompressori kytkeytyy päälle aina vakioteholla, kun lämpöä tarvitaan. Kun haluttu lämpötila on saavutettu, jolloin kompressori pysähtyy. Invertteri tekniikalla toimivan lämpöpumpun kompressori käy pidemmän aikaa ja säätää tehoa lämmöntarpeen mukaan. Inverteritekniikalla toimivat lämpöpumput tarjoavat yleensä paremman hyötysuhteen, mutta ovat kalliimpia.

Monoblock tai split
Monoblock-tekniikalla toimiva lämpöpumppu lämmittää veden ulkoyksikössä, joten sisäyksikön ja ulkoyksikön välillä kulkee vesi. Split-tekniikalla toimivassa laitteessa puolestaan kuumaksi kaasuksi muuttunut kylmäaine siirtyy ulkoyksiköstä sisäyksikköön, ja vesi lämmitetään sisäyksikössä. Monoblock-tekniikalla saavutetaan yleensä hieman korkeampi hyötysuhde. Split-tekniikan etuna on se, että kylmäaine ei jäädy missään olosuhteissa.

Nykyään lämpöpumppuihin alkaa saada joko vakiona tai optiona etäkäyttöä. Jotkut internetiin yhdistetyt ohjausjärjestelmät osaavat ottaa huomioon pörssisähkön hinnan toimintansa optimoinnissa. Edustamiimme CTC lämpöpumppuihin on saatavilla optiona CTC Connect+ matkapuhelin-sovellus, joka tulee vähitellen pumppujen vakio-ominaisuudeksi.


Hyödynnä kotitalousvähennys tai energia-avustus

Vuoden 2020 alusta ilma-vesilämpöpumpun hankintaan voi saada kotitalousvähennyksen asemesta jopa 6000 euroa energia-avustusta. Yleensä pelkän ilma-vesilämpöpumpun asennus täyttää matalamman 4000 euron suuruisen tuen kriteerit. Korkeampaan 6000 euron tukeen tarvitaan muita toimenpiteitä kuten hybridilämmitysratkaisuja tai yläpohjan eristystä.

Ilma vesilämpöpumpun hankkijalle energia-avustuksen hakeminen on yleensä kannattavampaa kuin maksimissaan 2250 € / veronmaksajan suuruisen kotitalousvähennyksen hyödyntäminen. Siinä missä kotitalousvähennystä saa ainoastaan työsuoritteista kuten asennuksesta, energia-avustuksen määräytymisessä lasketaan puolet koko remontin kustannuksista (sisältää laitteiston).

Heinäkuusta 2020 lähtien öljylämmittäjät voivat hakea Ely-keskukselta tukea 4000 € siirtyessään ilma-vesilämpöpumppuun. Tuki ei edellytä energia-todistusta, ja se on helpompi hakea kuin energia-avustus. Katso lisää: Ely-keskus

Autamme mielellämme teitä kaikkiin energia-avustukseen liittyvissä asioissa. Sen haku vaatii energiatodistuksen ja asiantuntemusta, jota useimmilla lämpöpumppukauppiailla ei ole. Jos hankit lämmitysjärjestelmän meiltä, saat tähän liittyvät palvelun -50% alennuksella. Lisätietoja löydät energia-avustustusta koskevasta tietopaketistamme.