Olemme Etelä-Suomen johtava hybridilämmitysratkaisuihin erikoistunut yritys.
Hybridilämmitys tarkoittaa sitä, että talon vesikiertoisessa lämmönjaossa ja lämpimän käyttöveden tuotossa käytetään hybridivaraajaa, johon on liitetty vähintään kaksi eri lämmönlähdettä. Hybridilämmitysjärjestelmä on muokattavissa ja se pyrkii hyödyntämään mahdollisimman paljon omavaraisenergiaa ostoenergian asemesta. Hybridilämmitysratkaisut voivat tarjota varteenotettavan vaihtoehdon etenkin maalämmölle.
Ota yhteyttä

Kari Balk
Hybridilämmitys öljyn rinnalle?
Joka vuosi yli 5000 öljylämmittäjää päivittää lämmitysjärjestelmänsä toiseksi. Lämmityskulut voivat tippua jopa kolmasosaan aiemmasta ja lisäksi valtiolta saa ainakin 4000€ avustusta. Useissa tapauksissa on järkevää säilyttää vanha öljylaitteisto, ja liittää vain sen rinnalle esim. ilma-vesilämpöpumppu, vesikiertokiuas, takka tai aurinkokeräimet. Voit lukea lisää vaihtoehdoista täältä.
Maalämpö on yleensä paras lämmitysmuoto yli 200 neliöisissä omakotitaloissa, jossa lämmitysenergian tarve on suuri. Alle 200 neliöisissä taloissa kannattaa harkita hybridijärjestelmää. Hybridijärjestelmän investointikustannukset ovat maalämpöä pienemmät varsinkin, jos takka hankitaan joka tapauksessa. Vesikiertotakan etu on se, että sitä voidaan hyödyntää tehokkaasti osana talon lämmitysjärjestelmää. Se voidaan asentaa myös maalämpöpumpun rinnalle täydentämään lämmitysjärjestelmää korkeilla pakkasilla, jolloin myös maalämpöpumpun sähkön kulutus on varsin korkealla tasolla. Myös aurinkokeräimet toimivat maalämpöpumpun rinnalla erinomaisesti, koska tällöin maalämpöpumpulle saadaan enemmän käyttötunteja, ja ne vähentävät kesäisin maalämpöpumpun lyhyitä käyttöjaksoja.
Vesikiertotakan käytettävyys ja hyöty on suurempi kuin perinteisissä varaavissa tai ilmakiertoisissa takoissa. Nykyaikaisessa passiivienergiarakentamisessa tarve tulisijasta tulevalle säteilylämmölle on pieni, minkä vuoksi perinteinen tulisija lämmittää tilaa helposti liikaa. Vesikiertotakan lämpö johdetaan energiavaraajaan ja jaetaan tasaisesti talon lattialämmitykseen. Samalla saadaan tuotettua myös talon lämmin käyttövesi.
Jos vesikiertotakkaa, -liettä tai -kiuasta käytetään säännöllisesti, aurinkokeräimet ovat todennäköisesti parempi vaihtoehto talon lämmönlähteeksi. Verrattuna lämpöpumppuihin, aurinkojärjestelmät ovat toimintavarmempia ja pitkäikäisempiä eivätkä ne vaadi huoltoa. Ilma-vesilämpöpumppu kannattaa hankkia, kun sähköllä tapahtuvan ylläpitolämmityksen osuus on suuri ja takkaa tulee käytettyä satunnaisesti vain tunnelman vuoksi. Tällöin ilma-vesilämpöpumppu huolehtii ylläpitolämmityksestä, ja vesitakalla saadaan säästöjä kovemmilla pakkasilla.
Siinä missä aurinkokeräinten hyötysuhde on yli 80 % on aurinkopaneeleiden hyötysuhde alle 20 %. Sama energiamäärän tuottamiseen täytyy olla siis pinta-alaltaan nelinkertainen määrä aurinkopaneeleita! Suosittelemme, että uudiskohteeseen valitaan ensin aurinkokeräimet, ja järjestelmää voi täydentää myöhemmin aurinkopaneeleilla pienentämään ostoenergian määrää. Sähkölämmitteiseen saneerauskohteeseen, jonka käyttövesivaraaja on alle 10 vuotta vanha, kannattaa laittaa mieluummin panelit kuin keräimet. Keräinten asennus nimittäin edellyttää yleensä varaajan vaihtamista aurinkokierukan omaavaksi, mikä nostaa järjestelmän hintaa noin 2000 euroa ja hintaero aurinkopaneeleihin jää pieneksi. Aurinkopaneelien etu on, että tuotettua sähköä voidaan käyttää muuhunkin kuin lämmitykseen.
Varaajan kokoon vaikuttavat talon koko ja lämmitysenergian tarve. Esimerkiksi 150 neliöisen talon hybridivaraajan kooksi suosittelemme yleensä 1000 litraa, jotta iltaisin lämmitetyn vesikiertotakan energia riittää vuorokaudeksi eteenpäin. 1000 litran varaajaan saadaan varattua energiaa noin 60 kWh. Kun tyypillisesti -20 asteessa talon lämmitysenergian tarve on 3 kW kytkeytyy sähkövastus päälle 20 h kuluttua. Sähkövastus asennetaan varaajan yläosaan, jotta 2/3 varaajan tilavuudesta lämpiää pelkästään vesitakalla tai auringolla. Sähkövastus mitoitetaan talon tarpeiden mukaan, mutta normaalisti riittää 6 tai 7,5 kW vastus.
Varaajaa valittaessa on syytä ottaa huomioon myös teknisen tilan koko. Suositeltava koko on 4-6 neliötä.
Vuonna 2021 pientalojen tulee olla lähes nollaenergiatasoa. Siihen päästään hyödyntämällä tulisijoista saatavaa lämpöä ja aurinkolämpöä. Esimerkiksi 130 neliöisessä talossa asuvan 4 henkisen perheen vuotuinen lämmitysenergian tarve on 10-12.000 kWh. Lämpimän käyttöveden osuus on tästä lähes puolet. Lämmönlähteiden ei tarvitse olla kovin järeitä. Aurinkokeräimillä ja vesitakalla voidaan kattaa 80% talon lämmitysenergian tarpeesta, milloin suoralla sähköllä tapahtuvaan ylläpitolämmitykseen kuluu 2-3k kWh. Jos käyttösähköä kuluu vuodessa 3000kWh, päästään nollaenergia-tavoitteeseen asentamalla 5 kWp aurinkosähköjärjestelmä.
Lämmönlähteet
Haluatko tietää enemmän jostain määrätystä lämmitystavasta ja sen soveltuvuudesta kohteeseesi? Katso lisätietoa kunkin tuoteryhmän pääsivulta ja ota yhteyttä niin autamme järjetelmän suunnittelussa ja toteutuksessa.

Aurinkokeräimet

Aurinkopaneelit

Hybridivaraaja

Ilmanvaihtokone

Ilmalämpöpumppu

Ilma-vesi-lämpöpumppu

LTO-piippu

Maalämpö

Vesikiertokiuas

Vesikiertotakka

Aurinkokeräimet

Aurinkopaneelit

Hybridivaraaja

Ilmanvaihtokone

Ilmalämpöpumppu

Ilma-vesi-lämpöpumppu

LTO-piippu

Maalämpö

Vesikiertokiuas

Vesikiertoliesi

Vesikiertotakka

Tarvikkeet
Pyydät meiltä apua sopivimman järjestelmän valintaan ja asennukseen!
Lehtiartikkeleita kohteistamme
Seuraavissa lehtiartikkeleissa asiakkaamme esittelevät heidän taloihinsa toteuttamiamme hybridilämmitysjärjestelmäratkaisuja.
Katso kaikki artikkelit.
Talo lämpenee 35 eurolla kuussa
Hybridilämmitys toimii erinomaisesti
Lämmityskulut kolmannekseen
Ekologinen mökki ilman muovia
Hyvä lämmitys on yhdistelmä useita lämmönlähteitä
Omannäköinen talo omalla suunnittelulla
Useita lämmönlähteitä käyttöön hybridijärjestelmillä
Aurinkosähkö aiempaa kannattavampaa
Remontilla energiapihiksi
Öljykattila vaihtuu ilmavesilämpöpumppuun
Energiatehokkuuden parantamiseen avustusta
Avustus on vauhdittanut öljystä luopumista
Kaipaatko neuvoa tai tarjouksen?

Kari Balk
Myynti ja suunnittelu
Energia-asiantuntija, Ins
puh. 050-301 7431
kari@ekolammox.fi