Hybridi kertaa kuusi

Lämmöllä 3/2019

Lohjalla sijaitsee mielenkiintoinen omakotitalo: siinä on peräti seitsemän eri lämmönlähdettä, jotka tulevat keskenään toimeen erinomaisesti. Toki järjestelmän säätö on asteen verran vaativmpaa kuin vuonna 2008, jolloin päälämmönlähteenä oli öljy. Nyt kaverina ovat ilma-vesilämpöpumppu, vesikiertokiuas, lämmön talteenottopiippu, aurinkolämpö, aurinkosähkö sekä hännän huippuna peltitakka.

Kolmeen kerrokseen levittäytyvässä 148 neliön omakotitalossa asuu Ronkaisten nelihenkinen perhe. Muutto vanhempaan, vuonna 1962 rakennettuun pientaloon oli järkevää, koska kerrostalokolmio kävi kasvavalle perheelle pieneksi. Kalevi Ronkainen osti remonttia kaipaavan talon edullisesti ja päätti kunnostaa sitä sekä omin päin että lämmitysalan ammattilaisten kanssa. Rakennusalalla toimiva Ronkainen on taitava työkalujen kanssa, joten vanhemman talon hankkiminen ei pelottanut.

Öljyä kului käyttöveden lämmittämiseen

ronkainen hyb

Tekniikasta ja omilla käsillä tekemisestä innostunut isäntä tarttui ensimmäisenä talon suureen öljynkulutukseen. Koska käyttövettä meni ahkeran saunomisen ansiosta noin 1000 euron edestä vuodessa, oli öljyn kokonaiskulutus noin 3000 litran luokkaa. Ensihätään öljykattila ja -poltin vaihdettiin uuteen – öljynkulutus putosi parhaimmillaan jopa 400 litraa vuodessa.

– Siitä se lähti, saneerausinnostus. Seuraavaksi taloon hankittiin Ekolämmöxin konsultointiavulla vesikiertokiuas, talteenottopiippu sekä katolle aurinkokeräimet. Kesällä 2018 innostuin ilma-vesilämpöpumpusta – se kun toimii tehokkaasti keräinten ja jo olemassa olleen hybridivaraajan kanssa, Ronkainen kertoo.

Tässä kohden hybridi todellakin vei mennessään: aurinkokeräinten kaveriksi tuli vielä 40 aurinkopaneelia. Kattokin meni samassa yhteydessä uusiksi, koska se tuppasi vuotamaan runsaslumisina talvina. Ja kun rakennetaan, rakennetaan kunnolla: samaisena kesänä Ronkaisten pihalle kohosi itsetehty terassi, jolta löysi kotinsa jälkikasvun iloksi myös palju.

– Rakentaminen ja käsillä tekeminen ovat mieluisa harrastus, joskin motivaatio vaihtelee oman työtilanteen ja jaksamisen mukaan . Halusin kodin, jossa voi asua mukavasti ja energiatehokkaasti koko loppuelämän.

Uusiutuvan energian investoinnit euroina ovat tähän mennessä olleet noin 45 000 euroa, ja takaisinmaksuaika niille on arvioitu 21 vuodeksi.

Tarvittava öljy annostellaan nokkakannulla

Talon sisäpuolella remontteja ei ole tarvittu näin isossa mittakaavassa. Aiemmat omistajat panostivat sisäremontteihin. Ronkaisen perheen aikana patterit termostaatteineen on uusittu ja saunaan ja pesutiloihin on tehty saneeraukset. Vesikiertokiuas on sähkökiuasta vähänenergisempi ja antaa mukavan pehmeät löylyt.

Öljynkulutus on pudonnut viime vuosien investointien ansiosta huimasti. Kulutus on pakkasten mukaan maksimissaan muutama sata litraa, parhaimmillaan alle sata. Järjestelmä saa polttoöljyä mittakannulla annosteltuna. Käyttövesi tulee sähkökäyttöisellä lämminvesivaraajalla eli sähköboilerilla, jonka lämmitys tapahtuu itse tuotetulla aurinkosähköllä. Öljy on käytössä siis vain kireimmillä pakkasilla, jolloin lämpö on varminta tuottaa kattilalla ja polttimella. Lauhoilla ilmoilla ilma-vesilämpöpumppu hoitaa lämmityksen.

Omavaraisuus sähkön suhteen on yksi tärkeimmistä energiaremontin tavoitteista. Ronkainen aikoo sopivan hetken tullen investoida sähköautoon, joka saa energiansa aurinkopaneeleista. Jykevä, ylimitoitettu järjestelmä koostuu sähköpaneelien lisäksi kahdeksasta akusta ja invertteristä. Järjestelmä käynnistyi helmikuussa 2019 ja tuottaa täydellä teholla toimiessaan 11,2 kWp (piikkikilowattia) tunnissa. Akkuihin mahtuu 22 kWh energiaa.

– Alkusyksystä arvioin, että katolta on saatu tänä vuonna sähköenergiaa 6 000 kWh:n verran. Uskoisin, että sähköä saan paneeleista vielä 1 000 kWh vuoden loppuun mennessä. Parhaimmillaan aurinkopaneelit tuottivat kesällä sähköä 67 kWh päivässä. Kun sähköä tulee omasta takaa tällainen määrä, jää myös ylimääräistä, jonka myyn valtakunnan verkkoon. Tämä vähentää erityisesti sähkönsiirtomaksun osuutta.

Ronkaisen perheen kodin energiaremontit

2012: öljykattila ja -poltin vaihdettiin uusiin (Jäspi ja Oilon)

Säästö: 200- 400 litraa vähemmän öljyä vuodessa lähtötilanteen ollessa yli 3 000 litraa

2015: vesikiertokiuas. lämmöntalteenottopiippu sekä kolme isoa aurinkokeräintä

Säästö: 800-1 000 litraa öljyä vuodessa

2018: CTC-merkkinen ilma-vesilämpöpumppu hybridivaraajan kaveriksi, aurinkopaneelit (40 kappaletta, lisäksi kahdeksan akkua ja invertteri) sekä paneeliasennuksen vaatima kattoremontti, terassi ja palju

Säästö: eroon ostosähköstä, ylijäämä sähköverkkoon

2019: uusien patteritermostaattien asennus järjestelmän toimintavarmuuden nostamiseksi

Tulevaisuudessa: sähköauto, joka nappaa energiansa aurinkopaneeleista

 

Alkuperäinen artikkeli löytyy Lämmöllä lehden digiversiossa (sivut 16-19)

Teksti: Marja Berisa | Kuvat: Kai Filppula