Öljylämmityksen korvaaminen tai vaihto

Viime aikoina vuosittain yli 5000 öljylämmityskiinteistöä on korvannut öljyn kokonaan tai täydentänyt sitä toisella lämmitysmuodolla. Tälle on vahvat perusteet sekä ekologisesta että taloudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna.

Vuoden 2020 alustaöljylämmityksen korvaamiseen saa myös ARA:lta energia-avustusta maksimissaan 4000 tai 6000 euroa. Lue aiheesta lisää tietopaketistamme.

Öljylämmityksen päivittäminen voidaan tehdä kahdella tapaa. Vaihtoehtona on öljylämmityksen vaihto kokonaan uuteen lämmitysmuotoon tai säilyttää nykyinen öljylaitteisto ja hankkia sen rinnalle täydentävä lämmitysmuoto. Tärkein tähän päätökseen vaikuttava tekijä on nykyisen öljykattilan, -polttimen sekä -säiliön ikä ja kunto. Mikäli laitteistollasi on käyttöikää jäljellä vähintään 10 vuotta, ja öljyn kulutus kohtuullisella tasolla kannattaa kattila yleensä säilyttää ja hankkia sen rinnalle ilmavesilämpöpumppu, vesikiertokiuas tai aurinkokeräimet lisälämmönlähteeksi.

Ilma vesilämpöpumppu tai aurinkokeräimet öljylämmityksen rinnalle

Siinä missä kesällä öljylämmityksen hyötysuhde suhteessa vaihtoehtoisiin lämmitysmuotoihin on huono, on se edelleen hyvä ja energiatehokas tapa lämmittää talo talven lämmityshuippuina. Tämän vuoksi öljylämmittäjien kannattaa tutustua useita lämmönlähteitä yhdistävien hybridilämmitysratkaisuiden suomiin mahdollisuuksiin ennen öljystä luopumista.

Jos talosi vuotuinen öljynkulutus on yli 2000 litraa, ovat varteenotettavin vaihtoehto öljylämmityksen rinnalle ilma-vesilämpöpumppu. Se säädetään siirtymään automaattisesti öljylle, jos ulkolämpötila menee esimerkiksi alle -18 asteen. Suosittelemamme ilma-vesilämpöpumppu öljykattilan rinnalle on CTC Ecoair 400, joka kustantaa kustantaa asennuksineen noin 9500 € ja säästää lämmityskustannuksia noin 60 %. Tyypillinen takaisinmaksuaika tällaiselle investoinnille on 5-7 vuotta. Investointiin on mahdollista saada valtiolta energia-avustusta (lue lisää).

Jos nykyinen öljynkulutuksesi on pienehkö (alle 2000 litraa), kannattaa öljylämmityksen rinnalle todennäköisesti asentaa aurinkokeräimet tai vesikiertokiuas. Näin saat tuotettua taloosi lämpimän käyttöveden öljyn asemesta auringolla keväästä syksyyn. Tämä ratkaisu pienentää öljynkulutusta noin 500 litraa vuodessa ja tyypillinen investoinnin takaisinmaksuaika on vajaat 10 vuotta.

Katso esittelyvideo tyypillisestä kohteesta:

Öljykattila, jonka rinnalle on asennettu vesikiertokiuas ja ilma vesilämpöpumppu
Kuva öljykattilasta, jonka rinnalle on asennettu vesikiertokiuas ja ilma vesilämpöpumppu

Öljylämmityksen korvaaminen kokonaan

Kun valintana on koko öljylaitteistostasi luopuminen kokonaan, on sinulla mahdollisuus kartoittaa kaikki käytettävissä olevat lämmönlähteet. Jos talon öljynkulutus on ollut suuri, valinta tapahtuu yleensä ilma-vesilämpöpumpun ja maalämpöpumpun välillä. Öljy korvaavan ilma-vesilämpöpumppupaketin hinta asennettuna on noin 12 500€. Vastaava maalämpöpumpun hinta on 5000 – 7000 € kalliimpi. Etelä-Suomessa suurempi investointi maalämpöön ei välttämättä kannata, sillä sen käyttökustannukset ovat vain 5-10 % pienemmät. Maalämpö on parempi vaihtoehto suurempiin kiinteistöihin tai Pohjois-Suomeen, jossa on talvet ovat kylmemmät.

Muita lämmitysmuotoja, jotka voidaan kytkeä öljylämmityksen rinnalle ovat vesikiertoinen takka tai kiuas. Varsinkin jos takkasi kaipaa remonttia tai talossasi on puulämmitteinen sauna, kannattaa ne ottaa osaksi vesikiertoista lämmönjakoa. Tällaiseen järjestelmään suosittelemamme varaaja on CTC EcoZenith 550i ja ilma-vesilämpöpumppu CTC Ecoair600M. Kyseisen paketin hinta asennettuna on alkaen 16 500 €.

Haluatko tietää, kuinka sinun talosi lämmitysjärjestelmä saataisiin kuntoon? Jätä soittopyyntö, niin otamme sinuun yhteyttä. Tai soita itse numeroon 050-301 7431!

Asiakkaidemme kokemuksia

Oheisista lehtiartikkeleista voit lukea öljylämmittäjä-asiakkaidemme kokemuksia ratkaisuista, jotka olemme heille suunnitelleet ja asentaneet.

 

Ota yhteyttä

Kari Balk
Kari Balk