Uudella ilmanvaihtokoneella pienempi vuosikulutus

Talomestari 1/2019
Kategoriat:
Avainsanat Kategoriat Ilmanvaihtokone
Asennetut tuotteet:

Nummelalaisessa omakotitalossa oli toimiva ilmanvaihto, mutta hiukan alakanttiin mitoitettu jo alun alkaen. Niinpä Ville Järvinen päätti vaihtaa laitteen- sekä energiansäästön että asumismukavuuden vuoksi

Pienemmässä rivitaloasunnossa aikaisemmin asunut Ville Järvisen ja Sanna Vehkaperän perhe kasvoi ja kaivattiin lisää tilaa. Pariskunta osti 150-neliöisen talon Nummelasta kaksi ja puoli vuotta sitten. Perheessä on nyt kaksi lasta, kolmevuotiaspoika ja puolivuotias tytär.

Talo on rakennettu vuonna 2004. Yläkerrassa on kolme makuuhuonetta, alakerrassa olohuone, keittiö, ruokailutila ja työhuone sekä saunatilat Lämmitysjärjestelmä on sähköllä toimiva ilmakiertoinen lattialämmitys.

Talossa on myös varaava takka-leivinuuni -yhdistelmä.

Balzer-HRV-30 ilmanvaihtokoneen hyötysuhde
Balzer HRV 30 -koneen hyötysuhde on 92 prosenttia.

llmalämpöpumpulla säästöä

– Kun ostimme talon, teimme vain yläkerrassa pientä pintaremonttia.

– Jo silloin heti mietin, voisiko yhdistää tähän ilmavesilämpöpumpun. Useampikin laitetoimittaja sanoi, että sen pitäisi periaatteessa olla mahdollista, mutta käytäntö osoittautui sitten toisenlaiseksi: se olisi ollut joko hankalaa tai hyvin kallista, Järvinen toteaa.

Lattian alla on kyllä huoltotilaa, mutta niin ahdasta, ettei ilmavesijärjestelmä olisi sinne mahtunut, ja olisi pitänyt purkaa paljon.

Niinpä Järvinen laitatti jo ensimmäisenä syksynä taloon ilmalämpöpumpun.

– Se on tuonut selvää säästöä, ja toki mukavuuttakin. Kun viime kesä oli niin kuuma, oli kiva, että sai yläkerran makuuhuoneita viilennettyä~

Talon edellisillä omistajilla sähköä kului noin 25 000 kilowattituntia vuodessa.

– Heillä oli myös nelihenkinen perhe. ilmalämpöpumpun asennuksen jälkeen meidän vuosikulutuksemme on noin 20 000 kilowattituntia. Lämmityksen tukena poltamme myös puita, pakkaskaudella lähes päivittäin.

Ilmanvaihtokone vaihtoon

ilmanvaihtokoneen ohjausyksikkö
Ohjausyksikkö näyttää, minkä lämpöisenä laite ottaa ilmaa ulkoa ja minkä lämpöisenä se puhaltaa ilman sisälle.

– Minulla on jonkinlainen harraste ja kipinää siihen, että energiaa saisi säästettyä mahdollisimman paljon. Niinpä sitten seuraavaksi rupesin selvittämään ilmanvaihtokoneen vaihdon hyötyjä, Järvinen kertoo.

– Kun ostimme talon, emme tienneet, milloin ilmastointikone oli säädetty, ja niinpä se säädettiin muuton aikoihin.

– Osoittautui jo silloin, että talon alkuperäinen ilmanvaihtokone oli alun alkaenkin vähän alitehoinen tämänkokoiseen taloon, ilmamäärä ei tahtonut riittää ja kylminä pakkaspäivinä laite puhalsi liian viileää ilmaa.

Viime syksynä Järvinen sitten ryhtyi vertailemaan eri laitteita. Valituksi tuli saksalainen Balzer HRV 30 -ilmanvaihtokone.

– Vaihtoehtoja, joita tutkin, oli aika monta. Tämä ei ollut kaikkein halvin, mutta minut vakuutti koneen tutkitusti erittäin hyvä hyötysuhde, joka on peräti 92 prosenttia.

Meidän vanhalla koneellamme lämmön talteenotto oli ilmeisesti vain 30-40 prosentin luokkaa.

Uudella koneella hyvä hyötysuhde

– Uusissa ilmanvaihtokoneissa hyötysuhde on usein aivan merkittävästi parempi kuin vanhoissa; toteaa energia-asiantuntija Kari Balk Ekolämmöx Oy:stä.

Ville Järvisen valitsemassa Balzer HRV 30 -koneessa hyötysuhde on jopa 92 prosenttia, kun monien vanhojen laitteiden kohdalla päästään vain noin 50-60 prosenttiin tai sen allekin.

-Kone säästää noin 2 ooo-2 500 kilowattituntia vuodessa, tietysti hiukan ilmoista riippuen. Voi laskea, että täällä Etelä-Suomessa säästö on 2 000 kwh:n luokkaa, mikä merkitsee rahassa noin 300 euroa, ja Oulun korkeudella noin 2 500 kwh.

-Koneen vaihdossa, energiansäästö on iso asia,  mutta uudella laitteella saadaan myös tehokkaammat puhaltimet ja tarvittaessa ilmamääriä kasvatettua. Käyttökulut pienevät, ja myös talon’ energiatehokkuus paranee.

Hienosäätöä vielä tarvitaan

Uusi kone maksoin asennuksineen noin 3 700 euroa.

– Mutta kyllä se ajan kanssa hintansa tienaa. Uskoisin, että nyt päästään alle 18 000 kilowattitunnin sähkönkulutukseen vuodessa.

Kone vaihdettiin joulukuussa, ja perhe on ollut tyytyväinen.

– Pientä hienosäätöä vielä tarvitaan, nyt ilma vaihtuu melkein jo liikaakin, kun tämä toimii vielä sen vanhan laitteen säädöillä. Uusi kone on ollut toiminnassa vasta niin lyhyen ajan, ettei kustannuslaskelmia juuri vielä ole.

– Se on kuitenkin jo nähty, että säästöä tulee. Tammikuuhan oli tänä vuonna huomattavasti kylmempi kuin viime vuonna, kuitenkin nyt päästiin samalla energiankulutuksella kuin viime vuonna. Kunhan säädöt saadaan kohdalleen, eiköhän se vieläkin parane.

Seuraavaksi perhe aikoo vähän remontoida kodinhoitotiloja ja kylpyhuonetta

– Ja sitten, kun lämminvesivaraajan vaihto tulee ajankohtaiseksi, mietitään varmaan aurinkokeräimiä katolle

Ilmanvaihto ylläpitää hyvää sisäilmaa

llmanvaihtojärjestelmän tehtävänä on yllapitää rakennuksen hyvää sisäilmaa. llmanvaihdolla rakennukseen johdetaan riittävästi raitisilmaa kierrätettäväksi sekä poistetaan jo käytetty hiilidioksidipitoinen ilma rakennuksesta.

Poistoilman mukana rakennuksesta poistetaan myös ylimääräistä kosteutta ja sisäilman epäpuhtauksia, esimerkiksi ihmisten ja eläinten tuottamat epäpuhtaudet; rakennus- ja sisustusmateriaalipäästöt.

Rakennuksesta poistettavaa kosteuslisää syntyy ihmisen aineenvaihdunnan, ja toiminnan, kuten ruuanlaiton, suihkun, saunan, pyykinpesun ja -kuivauksen seurauksena. Myös lemmikkieläimet ja huonekasvit tuottavat kosteutta. Ylimääräisen kosteuden poistaminen on tärkeää, jotta rakennuksessa ei syntyisi homeille suotuisia kasvuolosuhteita.

Hyvä ilmanvaihto toimii seuraavasti:

– Raitisilma johdetaan oleskelutiloihin, makuu- ja olohuoneisiin.

– Poistoilma poistetaan likaisista tiloista1(sauna, pesuhuone, keittiö, vaatehuone),

– Jokaisessa Huoneessa on oltava vähintään yksi ilmanvaihtoventtiili, tilan käyttötarkoituksesta riippuen joko tulo- tai poistoilmaventtiili. Näin huolehditaan, siitä, että rakennuksessa ei ole tuulettumattomia huoneita, joissa ilman kosteus- ja sisäilman epäpuhtaudet saattaisivat nousta haitalliselle tasolle.

– Koneellista ilmanvaihtoa ei pidä koskaan sammuttaa. Sen tehoa voidaan säätää rakennuksen käyttäjämäärän ja toiminnan mukaan: kun rakennuksessa ei ole käyttäjiä, voi säätää ilmanvaihtoa pienemmälle ja vastaavasti saunomisen ja peseytymisen ajaksi suuremmalle.

-Varmistetaan ilman kulkeutuminen likaisiin tiloihin siirtoilmareiteillä. Siirtoilmareitteinä toimivat oven alareunassa oleva yhtenäinen noin 1 ?2 senttimetrin rako tai siirtoilmasäleikkö. Jos yhtenäistä rakoa tai siirtoilmasäleikköä ei ole, voi oleskelutilan ja likaisen tilanovea pitää hieman raollaan.

Lähde: Hengitysliitto

Teksti: Tarja Pitkänen