Kiuas lämmittää myös veden

Meidän sauna 3/2017
Kategoriat:
Avainsanat Kategoriat LTO-piippu Vesikiertokiuas
Asennetut tuotteet:

Talteenottopiippu ottaa savukaasuista talteen taivaan tuulin menevää hukkalämpöä. Järjestelmä sopii hyvin varsinkin erilliseen saunarakennukseen. Tällöin säästytään ylimääräisiltä putkivedoilta päätalosta.

Piipussa on hormin sisällä kuusi metriä pitkä putkikierukka, jossa vesi lämpenee kuumien savukaasujen vaikutuksesta. Lämmennyt vesi johdetaan kiertovesipumpun avulla lämminvesivaraajaan. Järjestelmä tuottaa kaiken saunomisessa tarvittavan lämpimän veden.

– Vesi kiukaan säiliössä näyttää olevan nyt 18 asteista. Suihkuun mennessä veden pitää olla ainakin 40-45-asteista. Parhaimmillaan vesi lämpiää 60-70-asteiseksi, Nicolae Castaian kertoo.

Järjestelmä on ollut käytössä kolme vuotta ja Nicolae Castaianilla on siitä vain hyvää sanottavaa. Kiukaan vedon kanssa oli aluksi ongelmia, mutta se saatiin kuntoon.

Lämmin vesi kiertää talvella myös vesikiertoisessa lattialämmityksessä, mutta kesällä se on poissa päältä. 15-neliöisessä pihasaunassa saunan koko on reilut neljä neliötä.

Kiuas lämpiää sekä sähköllä että puulla.

Saunan Aurinkokiuas lämpiä sekä sähköllä että puilla. Yläosa lämpiää sähkövastuksilla, alaosa puilla.

– Sähköllä lämmitettäessä teho ei riitä saunan lisäksi veden lämmitykseen. Siihen tarvitaan puuta, Nicolae Castaian sanoo. Lauteiden alla olevassa 140 litran varaajassa on myös kolmen kWh:n sähkövastus varalla.

Vaatii korkean lämpötilan

Lämmön talteenottopiippua suositellaan käytettäväksi varsinkin saunan kiukaassa, jossa savukaasujen lämpötilat ovat korkeat.

– Tulisijan savukaasujen lämpötilan tulisi olla vähintään 200 astetta. Esimerkiksi varaavasta tulisijasta ei saada yhtä suurta hyötyä kuin takkasydämestä ja kiukaasta, sanoo energia-asiantuntija Kari Balk.

Talteenottopiipun ulkokuori on tehty haponkestävästä teräksestä, ja lämmönvaihdinkierukka titaanirosterin sekoituksesta, joka kestää lähes 1 000 asteen lämpötiloja.

Työtehoseuran laboratoriossa tehtyjen mittausten mukaan savukaasut jäähtyvät kiukaaseen kytkettynä LTO-piipussa noin 200 astetta, ja sen teho veteen on 4-8 kW riippuen tulisijan tyypistä.

– LTO-piipun kanssa kiukaan lämmitys voi olla ensisijaisesti veden lämmitystä ja saunoa voi myöhemmin illan mittaan. Varaajan halkaisija on 51 senttiä, joten vaaka-asennuksena se voidaan laittaa lauteiden alle seinäkannakkeilla.

Tehokas lämmönvaihdin

LTO-piippu on tehokas lämmönvaihdin, joka asennetaan puukiukaan, vesikiertokiukaan, vesikiertotakan tai takkasydämen hormiin.

LTO-piippu tarvitsee kiertovesipumpun, elektronisen ohjaimen (Sorel STDC) ja ylipaineventtiilin. Vesikiertokiukaan tai -takan yhteydessä LTO-piippu kytketään sarjaan ja käytetään samaa pumppujärjestelmää.

Titaanisekoitteesta valmistettu kierukka on suoraan savukaasutilassa, joka takaa erittäin hyvän hyötysuhteen lämmönsiirtoon. Vesikiertokiukaan tai – takan yhteyteen liitetyn varaajan koon pitää olla vähintään 500 litraa.

LTO-piippu voidaan kytkeä myös suoraan öljykattilan vesitilaan. Tällöin säästyy vuodessa öljyä 200-400 litraa. Varaajaan voidaan kytkeä myös aurinkokeräimet. LTO-piipun ja varaajan yhteishinta on reilut 2 000 euroa sekä asennukset noin 1 000 euroa.

Teksti: Mari Ahola-Aalto