Löylyllä lämpöä kotiin

Kymensanomat 24.8.2014
Kategoriat:
Avainsanat Kategoriat Vesikiertokiuas

Vesikiertokiukaalla syntyy säästöä öljyn kulutukseen 500 litraa vuodessa.

Kotkalainen Markku Hemming on varma, että patterilämmitykseen yhdistetty vesikiertokiuas on hänen taloonsa sopiva vaihtoehto. Hemming vahvisti kantaansa kauppatorilla torstaina vierailleessa Työtehoseuran lähienergia-kiertueessa.

–Minulla on talon toisessa päässä sauna, jonka pelkkä hormi lämmittää jo puolet talosta. Mikäli kiuas vielä siirtää energiansa pattereiden vesikiertoon, energiaa säästävä vaikutus on moninkertainen.

EKOLÄMMÖX OY:n energia-asiantuntija Kari Balk vakuutti, että esimerkiksi 120 neliön talossa öljylämmitykseen tulee säästöä kolmannes, kun lämmitystä täydentää vesikierto kiuas.

–Laskelmien mukaan 300 litran varaajan lämmitykseen poltetaan kahdesta kolmeen pesällistä puuta. Saunatiloihin tämä antaa lisäksi 70 asteen löylyt. Kiviä kiukaassa on 150 kiloaja löyly on pehmeän nautittava.

Balkin mukaan uudisrakennuskohteissa vesikiertokiuaskiuas yhdistyy helposti lämmitysketjussa aurinkopaneeleihin ja lämpöpumppuun.

–Energiakatselmoinnin jälkeen arvioidaan yhdessä asiakkaan kanssa, mikä on hänen taloonsa taloudellisin ja järkevä ratkaisu.

Talon patterikiertoon sovitetut kiukaat ovat suosittuja Liettuassa. Suomeen näitä lämmittimiä on tuotu pari vuotta. Pelkän kiukaan hinta on noin 850 euroa, kokonaisuuden hinta öljylämmityksen tai muun lämmityksen ohelle muodostuu halutusta kokonaisuudesta.

–Minua kiehtoo omavaraisuus kodin lämmittämisessä ja vesijaketussa kaikissa tilanteissa. Vaikka sähkö katkeaisi pitkäksikin aikaa, pienen aggregaatin täydennyksellä talo pysyy varmasti lämpimänä, Markku Hemming täydensi.

Näin poltat puuta

  • Polta aina kuivaa puuta tuhkattomassa pesässä.
  • Lado pilkkeet vaakatasoon, isot alle, pienet päälle. Sytytä kasa päältä.
  • Säädä polttamisvauhtia, vältä kitupolttoa.
  • Tarkkaile savun väriä. Sytyttäessä savu on tummaa, muutoin kirjasta.
  • Muista naapuriasi, vältä huonoa palamista. Ei roskien polttaa, ei huonoa puuta tai levyjä.

Lähde: Työtehoseura

Teksti: Issu Huovinen