Säästä sähköä saunomalla

TM Rakennusmaailma 10/2023
Kategoriat:
Avainsanat Kategoriat Aurinkopaneelit Vesikiertokiuas
Asennetut tuotteet:

Hybridilämmityksessä voi olla vesikiertoinen takka tai kiuas, lämpöpumppu ja aurinkokeräimet tai -paneelit. Virtasen perhe säästää sähköä vesikiertoisella kiukaalla ja aurinkopaneeleilla.

Asukkaiden elämäntavoistakin riippuu, minkälaisia lämmitysmuotoja kannattaa hankkia ja asennuttaa toimimaan yhdessä. Kesäkaudella aurinkosähkö ja aurinkolämpö pienentävät sähkölaskua. Talvella puulla voi lämmittää käyttöveden tai talon ja vähentää sähkön kulutusta.

Espoolaisten Virtasten talossa sähköä kuluu vain 8000 kWh vuodessa, koska varaava vuolukivileivinuuni lämmittää talvella taloa tehokkaasti.

Äskettäin Virtasten puulämmitteiseen saunaan asennettiin vesikiertokiuas ja tekniseen tilaan 300-litrainenkäyttövesivaraaja aurinkokierukalla.

“Sähkön kulutuksesta perheen lämpimän käyttöveden osuus on noin 30 prosenttia”, Esa Virtanen kertoo.

VESIKIERTOKIUKAAN SIVUUN tulipesänkohdalle asennettiin lämmönvaihdin, jonka kautta kierrätetään varaajaa lämmittävä vesi suljetulla kierrolla” energia-asiantuntija Kari Balk Ekolämmöx Oy:stä kertoo.

“Sähkön vuosikulutus tippuu todennäköivesikiertoinen kiuassesti 25 prosenttia ja vähintään 2000 kWh vuodessa vesikiertokiukaan ansiosta”, Esa Virtanen sanoo.

Kesäkaudella ilmaista sähköä tuottavat vastikään asennetut aurinkopaneelit.

“Katolle asennettiin 12 kappaletta 410 watin aurinkopaneelia yhteisteholtaan 4 kWP, Virtanen kertoo.

“Ostosähkön kulutus vähenee hyvin paljon vuoden aikana.”

SÄHKÖLASKUA PIENENTÄMÄÄN uusiin, rakenteilla oleviin omakoti taloihin hankitaan usein joko maalämpöpumppu tai ilma-vesilämpöpumppu, joista kumpi tahansa voi huolehtia talon ylläpitolämmityksestä”, Kari Balk sanoo.

Jos edullista polttopuuta on saatavilla, talon lämmityksestä ja lämpimän käyttöveden tuottamisesta voi huolehtia puulämmitteinen vesikiertotakka.

“Vesikiertotakka on turhan järeä pelkän käyttöveden lämmitykseen. Se hankitaan usein lämpöpumpun rinnalle lämmittämään taloa talvella.” Vesikiertotakkaa lämmitetään niin kuin mitä tahansa takkaa. Sen sisällä on takkasydän, jossa vesi kiertää.

 

Aurinkokeräimet hyödyntävät pinta-alaan verrattuna aurinkoenergiaa neljä kertaa tehokkaammin kuin paneelit.

aurinkokeräimet
Aurinkokeräimiä Lahtiset-yhtymän kerrostalon katolla Tampereella 22.4.2015 — Solar energy
© Petri Kaipiainen/Otavamedia

Suorasähkölämmitteisessä talossa käyttöveden lämmittämisestä voivat huolehtia kesäkaudella aurinkokeräimet. Sähköä tuottavat aurinkopaneeIit ovat yleistyneet nopeammin kuin aurinkokeräimet.

Energia -asiantuntija Kari Balkin mukaan aurinkokeräimet hyödyntävät pinta-alaan verrattuna aurinkoenergiaa neljä kertaa tehokkaammin kuin aurinkopaneelit.

“Jos lämminvesivaraaja on tullut tiensä päähän, sen voi vaihtaa samankokoiseen malliin, jossa on aurinkokierukka. Varaaja pystyy tällöin vastaanottamaan katolle asennettujen aurinkokeräimien tuottaman lämmön maaliskuusta syyskuun loppuun. Talvella varaaja toimii ostosähköllä.”

Aurinkokeräimien ja lämminvesivaraajan yhteishinta asennettuna vastaa suurin piirtein viiden kilowattipiikin eli noin 12 paneeIin aurinkosähköjärjestelmää.

“Aurinkokeräinjärjestelmä on teknisesti huomattavasti yksin kertaisempi laitteisto, mikä takaa aurinkokeräinten pitkän käyttöiän. Ylimääräinen aurinkoenergia saadaan varastoitua varaajaan.”

Järjestelmään kuuluu kaksi kahden neliön aurinkokeräintä, 300 litran lämminvesivaraaja, jossa on aurinkokierukka, kaksi sähkövastusta sekä pumppuyksikkö ja ohjausjärjestelmä.

”Talvella käytössä voivat olla molemmat sähkövastukset. Kesäaikaan riittää varaajan yläosan vastus, joka hoitaa ylläpitolämmityksen, Kari Balk kertoo.

”Järjestelmä tuottaa noin puolet nelihenkisen perheen vuoden aikana käyttämästä lämpöisestä vedestä.”

ILMALÄMPÖPUMPUT OVAT myös tehokkaita. Talvea kohti niiden kysyntä lisääntyy, koska niitä hankitaan pääasiassa lämmityskäyttöön suorasähkölämmitteisiin taloihin”, Balk kertoo.

”Myös vanhan ilmanvaihtolaitteen lämmön talteenottoteho kannattaa selvittää. Nykyisten laitteiden tehokkaampi lämmön talteenotto voi säästää sähköä 1500-2000 kWh vuodessa verrattuna vanhoihin lto-laitteisiin.”

Asukkaiden elämäntavoista riippuu, minkälainen lämmitysmuotojen yhdistelmä on tehokkain.

”Esimerkiksi jos aurinkopaneelit asennetaan etelän suuntaan, aurinkosähköä saadaan eniten ekskipäivällä ja iltapäivllä. Jos sähkön käyttö painottuu aamuihin ja iltoihin, itä-länsisuunta on silloin paras.”

Lämpöpumppujen myynti 2022

Viime vuonna myynti lisääntyi noin 50 prosenttia. Suomessa on asennettu kaikkiaan noin 1,45 miljoonaa lämpöpumppua.

Asiantuntijan laskelmat: Näin paljon säästät sähköä eri hybridilämmityksillä.

Mitä jos rakennuttaisimme talon ja siellä olisi puulämmitteinen sauna, vesikiertokiuas lämmöntalteenottopiipulla ja 5OO litran hybridivesivaraaja? Vesikiertokiuas lämmittäisi käyttöveden sauna päivinä kolme kertaa viikossa. Ilma-vesilämpöpumppu tai maalärnpöpumppu hoitaisivat talon ylläpitolämmityksen. Kuinka paljon sähköä kuluisi?

“Sähköä kuluisi kesäaikaan noin 20 kWh vuorokaudessa ja talvisikaan noin 40 kWh vuorokaudessa, jolloin päästään alle 10 000 kWh:n vuosikulutukseen” , energia-asiantuntija Kari Balk vastaa.

Edullista puuta olisi hyvä olla saatavilla vesikiertokiuasta varten. Jos talossa olisi lisäksi vesikiertotakka ja suurempi, 1000 litran varaaja, säästö olisi vielä suurempi .

ENTÄPÄ ILMALÄMPÖPUMPUT? Mitä jos hankkisimme vanhaan suorasähkölämmitteiseen taIoomme yksi tai kaksi ilmalämpöpumppua ja 5-6 kWp:n aurinkosähköjärjestelmän? Sähköä kuluu tällä hetkellä noin 20 000 kWh vuodessa.

“Ostosähkön määrä puolittuisi noin 10 000 kWh:iin”, Balk vastaa.

ENTÄ AURINKOKERÄIMET? Jos hankkisimme aurinkokeräimet ja vaihtaisimme vanhan vesivaraajan hybridivaraajaan ja aurinko lämmittäisi nelihenkisen perheemme käyttöveden kesäkaudella?

“Kaksi kahden neliön aurinkokeräintä katolla yhdistettynä 300 litran varaajaan tuottavat maaliskuun alusta syyskuun loppuun noin 1800 kWh lämpöä, mikä vastaa nelihenkisen perheen lämpöisen veden kulutusta puolen vuodenaikana.”

HYBRIDILÄMMITYKSEN ELI rinnakkain toimivien lämmitysmuotojen hyödyntäminen vaatii tilaa.

“Noin 4 -5 neliömetrin kokoisessa teknisessä tilassa on yleensä 500-1000 litran hybridivesivaraaja, jakotukit, ilmanvaihtokone ja mahdollisesti myös sähkökaappi. Jakotukkien ja putkien asentaminen vaativat myös hieman asennustilaa”, Kari Balk kertoo.

“Jos uuden talon esisuunnitteluvaiheessa mietitään asiantuntijan kanssa, mitä lämmönlähteitä talossa halutaan käyttää ja varataan tila hybridilämrnitykselle, se voidaan helposti toteuttaa omana, erillisenä projektinaan.

Näin vesikiertoinen kiuas toimii

Järjestelmässä on vesikiertokiuas ja lämmöntalteenottopiippu, 500 litran hybridivesivaraaja, paisuntasäiliö ja kiertovesipumppu. Kiukaan sivuun tulipesän kohdalle asennetaan lämmönvaihdin, jonka kautta kierrätetään varaajaa lämmittävä vesi suljetulla kierrolla.

vesikiertokiukaan kytkentäkaavio

Hyödynnä hybridi

Olen himosaunoja – tai ainakin olin. Nykyisillä sähkönhinnoilla ei viitsi saunoa sähkösaunassa joka ilta, eikä yöllä jaksa, kun sähkö olisi halvimmillaan.

Monet kerrat olen nyt saunan lauteilla miettinyt, että voi hitsi kun olisi puukiuas ja vieläpä vesikiertoinen sellainen.

Jos rakennat taloa lähitulevaisuudessa kannattaa ilman muuta laittaa hybridilämmitys, joka hyödyntää kahta tai useampaa lämmitysmuotoa. Hanki siitä mahdollisimman paljon tietoa.

Jos minä rakentaisin talon nyt, laittaisin ilman muuta hybridilämmityksen, joka hyödyntäisi vesikiertoista kiuasta ja takkaa sekä lämpöpumppua ja katolla olevia aurinkokeräimiä.

Jari Lammassaari
Toimituspäällikkö, TM Rakennusmaailma

No nykyinen noin neljä tonnia painava keskellä taloa oleva varaava takkakin kyllä hoitaa talon lämmitystä hyvin. Se lämmittäisi kyllä myös pattereissa kulkevan ja käyttövedenkin, mutta noin 25 vuotta sitten, jolloin talomme rakennettiin, en ollut vesikiertoisesta takasta kuullutkaan.

Viime talvena yösähköllä lämpiävää noin 2000 litran varaajaamme tarvittiin lähinnä käyttöveden lämmitykseen, vesikiertoiset patterit olivat enimmäkseen mkylminä, koska takka lämmitti niin hyvin. Onneksi omalla tontilla on reilusti puita, koska ostoklapit ovat nyt hinnoissaan. Tälle alkaneelle lämmityskaudelle tein noin kymmenen pinokuutiota klapeja.

Ilma-vesilämpöpumppuun ja vesikiertotakkaan perustuvan hybridilämmityksen voi laittaa myös vanhempaan taloon. Helpoimmin se onnistuu, jos talossa on jo entuudestaan vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä.

Hybridi lämmityksestä löytyy tietoa eri kaupallisten toimijoiden sivustoilta, mutta olisi hyvä, jos riippumattoman Motivan sivuilla olisi selkeästi yhteen koottuna tietoa hybridilämmityksestä, sillä tavalla että tavallinen googletta löytäisi tiedon helposti.

Teksti: Jaana Veikkola-Virtanen