Lämmityskulut laskivat merkittävästi

Talomestari 1/2018
Asennetut tuotteet:

Rivitaloyhtiö siirtyi hyödyntämään maalämpöä ja aurinkoenergiaa

Lämmityskustannukset laskivat reilusti ja asunnoissa on nyt tasainen, mukava lämpötila, summaa karkkilalaisen rivitaloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Markku Virtanen lämmitysjärjestelmäremontin vaikutuksia.

Vuonna 1975 valmistuneessa yhtiössä on yhteensä 30 asuntoa, kolmessa eri rakennuksessa.

– Taloissa oli valmistumisajan muodin mukaisesti öljylämmitys. Öljyn osuus oli noin yksi kolmasosa koko taloyhtiön kuluista, noin 35 000 euroa vuodessa, Virtanen kertoo.

Korkeat kustannukset ajoivat muutokseen

Korkeat lämmityskustannukset saivat taloyhtiön pohtimaan lämmitysjärjestelmän uusimista.

– Ensin mietimme maalämpöä. Karkkilan kaupunki ei kuitenkaan antanut lupaa maalämpökaivojen poraamiseen pohjaveden vuoksi. Jos taloyhtiön noin hehtaarin kokoinen tontti olisi sijainnut 50 metriä edempänä, lupa maalämpökaivojen poraamiseen olisi tullut, selvittää energia-asioista kiinnostunut Markku Virtanen.

Hän tutki internetissä lämmitysasioita ja kiinnostui hybridilämmitysjärjestelmistä, joissa yhdistetään tyypillisesti kaksi-kolme eri lämmön lähdettä.

Virtanen oli yhteydessä Ekolämmöxiin ja sen jälkeen syntyi suunnitelma taloyhtiön lämmitysjärjestelmän uusimisesta.

Kolme lämmön lähdettä

Hehtaarin tontille päätettiin rakentaa maalämpöpiiri, joka kerää talteen maassa olevaa lämpöenergiaa. Putkistoa tontille mahtui 3 000 metriä.

– Jotta maalämpöpiiri kattaisi koko taloyhtiön lämmitystarpeen, pitäisi piirin putkiston olla vähintään 4 000 metriä pitkä.

Tämä määrä putkia ei kuitenkaan mahtunut tontille, siksi tarvitaan maalämpöpiiriä täydentäviä lämmitysmuotoja, selvittää Markku Virtanen.

– Päädyimme asentamaan huoltorakennuksen katolle aurinkokeräimiä. Niillä saamme täydennettyä maalämpöpiirin tuottamaa lämpöenergiaa. Öljylämmitysjärjestelmä on myös olemassa, varalla. Talvella kylminä päivinä lämmitystä täydennetään öljyllä. Kulutetun öljyn määrä on kuitenkin pudonnut yhteen kolmasosaan entisestä, kertoo Virtanen.

Kannattava investointi

Vuonna 2016 asennetun maapiirin rakentaminen maksoi noin 100 000 euroaja vuonna 2017 asennetut aurinkokeräimet maksoivat noin 20 000 euroa. Markku Virtasen mukaan investoinnit kannattivat.

– Vuodet ovat tietysti erilaisia. Mutta asunnon koosta riippuen, pystyimme laskemaan pienentyneiden lämmityskustannusten ansiosta kuukausivastikkeita 40-50 euroa.

Vuodessa säästöä kertyy mukavasti. Virtasen mukaan lämmitysjärjestelmän uudistaminen on myös parantanut asumisen laatua.

– Meillä oli aiemmin ongelmia lämmön tasaisessa jakamisessa asuntoihin. Nyt jokaisessa 30 asunnossa on tasainen, miellyttävän asumisen mahdollistava lämpötila.

– Lämmityskustannuksia alentavat myös toteutetut ikkuna-, ovi- ja kattoremontit. Talot ovat tiiviitä, asunnoista ei karkaa lämpöä harakoille.

Virtanen on niin kiinnostunut taloyhtiön lämmitysasioista, että hän seuraa kotonaan tietokoneelta päivittäin taloyhtiön lämmitysjärjestelmän toimintaa.

– Ilman muuta suosittelen taloyhtiöitä miettimään lämmitysasioiden uusimista. Suora sähkö- ja öljylämmitys ovat vanhanaikaisia lämmitysmuotoja. Maalämmön ja aurinkoenergian hyödyntäminen ovat tätä päivää.

Rivitaloyhtiön huoltorakennuksen katolla on aurinkokeräimiä, jotka tuottavat lämpöenergiaa yli kuusi kuukautta vuodessa.

Teksti: ew