Öljylämmityksen korvaaminen tai vaihto

Kategoriat:
Avainsanat Kategoriat

Viime aikoina vuosittain yli 5000 öljylämmityskiinteistöä on korvannut öljyn kokonaan tai täydentänyt sitä toisella lämmitysmuodolla. Tälle on vahvat perusteet ekologisesta ja taloudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna. Oliko viimein sinunkin aika luopua öljystä?

Nykyään pientalon öljylämmityksen korvaamiseen on mahdollista saada valtiolta merkittävä tuki useaa eri kautta. Ole meihin yhteydessä, niin autamme teitä valitsemaan näistä sopivimman vaihtoehdon.

  • Ely-keskus. Tuki on 4000 €, jos öljylämmityksestä siirrytään kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun, ja 2 500 euroa, siirryttäessä muihin lämmitysjärjestelmiin. Tuki ei edellytä energia-todistusta. Lue lisää (Ely-keskus).
  • Kotitalousvähennys. Vuonna 2022 kotitalousvähennys nousee öljylämmityksestä luopuville 2 250 eurosta 3 500 euroon, ja nykyisen 40 prosentin sijasta työstä saa vähentää verotuksessa 60 prosenttia. Pariskunta on toisin sanoen oikeutettu 7000 € veronkevennykseen, jos työn osuus ylittää 11 667 €. Jos sinun on mahdollista odottaa ensi vuoteen, tämä on lienee järkevin ja helpoin tukivaihtoehto.

Lue myös laajempi Ylen-reportaasi teemasta (2.11.2020):
Öljylämmityksen vaihtoavustuksesta tuli hitti – hallitus kasvattaa tukipottia


Nykyisen järjestelmän vaihto vai täydentäminen?

Öljylämmityksen päivittäminen voidaan tehdä kahdella tapaa. Vaihtoehtona on öljylämmityksen vaihto kokonaan uuteen lämmitysmuotoon tai säilyttää nykyinen öljylaitteisto ja hankkia sen rinnalle täydentävä lämmitysmuoto. Tärkein tähän päätökseen vaikuttava tekijä on nykyisen öljykattilan, -polttimen sekä -säiliön ikä ja kunto. Mikäli laitteistollasi on käyttöikää jäljellä vähintään 10 vuotta, ja öljyn kulutus kohtuullisella tasolla kannattaa kattila yleensä säilyttää ja hankkia sen rinnalle ilmavesilämpöpumppu, vesikiertokiuas tai aurinkokeräimet lisälämmönlähteeksi. Vastaamme mielellään asiaa koskeviin kysymyksiin -> Ota yhteyttä


Ilma vesilämpöpumppu tai aurinkokeräimet öljylämmityksen rinnalle

Siinä missä kesällä öljylämmityksen hyötysuhde suhteessa vaihtoehtoisiin lämmitysmuotoihin on huono, on se edelleen hyvä ja energiatehokas tapa lämmittää talo talven lämmityshuippuina. Tämän vuoksi öljylämmittäjien kannattaa tutustua useita lämmönlähteitä yhdistävien hybridilämmitysratkaisuiden suomiin mahdollisuuksiin ennen öljystä luopumista.

Jos talosi vuotuinen öljynkulutus on yli 2000 litraa, ovat varteenotettavin vaihtoehto öljylämmityksen rinnalle ilma-vesilämpöpumppu. Se säädetään siirtymään automaattisesti öljylle, jos ulkolämpötila menee esimerkiksi alle -18 asteen. Suosittelemamme ilma-vesilämpöpumppu öljykattilan rinnalle on CTC Ecoair 400, joka kustantaa kustantaa asennuksineen noin 9500 € ja säästää lämmityskustannuksia noin 60 %. Tyypillinen takaisinmaksuaika tällaiselle investoinnille on 5-7 vuotta. Investointiin on mahdollista saada valtiolta tukea.

Jos nykyinen öljynkulutuksesi on pienehkö (alle 2000 litraa), kannattaa öljylämmityksen rinnalle todennäköisesti asentaa aurinkokeräimet tai vesikiertokiuas. Näin saat tuotettua taloosi lämpimän käyttöveden öljyn asemesta auringolla keväästä syksyyn. Tämä ratkaisu pienentää öljynkulutusta noin 500 litraa vuodessa ja tyypillinen investoinnin takaisinmaksuaika on vajaat 10 vuotta.

Katso esittelyvideo tyypillisestä kohteesta:


Öljylämmityksen korvaaminen kokonaan

Kun valintana on koko öljylaitteistostasi luopuminen kokonaan, on sinulla mahdollisuus kartoittaa kaikki käytettävissä olevat lämmönlähteet. Jos talon öljynkulutus on ollut suuri, valinta tapahtuu yleensä ilma-vesilämpöpumpun ja maalämpöpumpun välillä. Öljyn korvaavan ilma-vesilämpöpumppupaketin hinta asennettuna on noin 12 500€. Vastaava maalämpöpumpun hinta on 5000 – 7000 € kalliimpi. Etelä-Suomessa suurempi investointi maalämpöön ei välttämättä kannata, sillä sen käyttökustannukset ovat vain 5-10 % pienemmät. Maalämpö on parempi vaihtoehto suurempiin kiinteistöihin tai Pohjois-Suomeen, jossa on talvet ovat kylmemmät.

Muita lämmitysmuotoja, jotka voidaan kytkeä öljylämmityksen rinnalle ovat vesikiertoinen takka tai kiuas. Varsinkin jos takkasi kaipaa remonttia tai talossasi on puulämmitteinen sauna, kannattaa ne ottaa osaksi vesikiertoista lämmönjakoa. Tällaiseen järjestelmään suosittelemamme varaaja on CTC EcoZenith 550i ja ilma-vesilämpöpumppu CTC Ecoair600M. Kyseisen paketin hinta asennettuna on alkaen 16 500 €.

Haluatko tietää, kuinka sinun talosi lämmitysjärjestelmää kannattaisi lähteä parantamaan? Jätä soittopyyntö, niin otamme sinuun yhteyttä. Tai soita numeroomme 050-301 7431!


Asiakkaidemme kokemuksia

Oheisista lehtiartikkeleista voit lukea öljylämmittäjä-asiakkaidemme kokemuksia ratkaisuista, jotka olemme heille suunnitelleet ja asentaneet.


Ota yhteyttä

Kari Balk
Kari Balk
Suunnittelu- ja asiakaspalvelu
Pätevöitynyt energiatodistuksen laatija (FISE )
Teksti: