Öljyn, takan ja auringon sopuisa kolmiliitto

Talomestari 1/2013
Kategoriat:
Avainsanat Kategoriat Aurinkokeräin Öljylämmitys Vesitakka

Naukkaiset halusivat vähentää hukkaan menevää lämpöä, ja hankkivat vesikiertoisen takan, sekä aurinkokeräimet, jotka yhdistettiin öljylämmitysjärjestelmään.

Espoolaispariskunta Seppo ja Sinikka Naukkarisella takka ei ole sisustuselementti. Kodin sydän on jokapäiväisessä käytössä tunnelmanluojana. Parhaimmillaan siinä loimottaa tuli kahdesti päivässä. Syksyllä 2012 takka toi entistäkin enemmän nautintoa, sillä tiilitalon asukkaat turvautuivat hybridilämmitykseen, eli takka valjastettiin myös lämmityskäyttöön.

Naukkariset ovat asuneet lähes 30 vuotta nykyisessä kodissaan, joka on aina lämminnyt öljyllä. Vanhanaikaisesta kattilasta ja polttimesta he hankkiutuivat eroon jo 1990-luvulla, ja öljysäiliöt vaihdettiin uusiin vain muutama vuosi sitten. Kun ikivanhasta valurautakattilasta luovuttiin, suuri öljyn kulutus laski puolella, noin 3 000 litraan vuodessa. Vanhan kattilan epäiltiin falskaavan lämpöä. Kulutusta pienensi tosin sekin, että parhaimmillaan kuuden hengen talous pieneni, kun lapset ja kaksi lastenlasta muuttivat pois.

Vanha takka tuhlasi lämpöä

Seppo Naukkarinen tuumi helpottuneena, että talous ei taida sittenkään joutua konkurssiin. Uudessa kattilassa oli jo automaattinen säätö, eikä namikoita tarvinnut rlentää säätämään aina tunti ennen saunaan menoa. Mutta jokin oli silti vielä pielessä.

– Kun lämmitimme takkaa, painovoimainen ilmastointi veti lämmön sisältä piipun kautta ulos. Pari talvea sitten kaadoin pihaltamme kolme koivua ja tein klapeiksi. Niiden tuottama lämpö tuntui haihtuvan hukkaan, isäntä kertoilee nykyisin sopivanlämpöisessä olohuoneessaan.

Aviomies tuumasi puolisolleen, että jotain varmaan pitäisi tehdä. Takan lämmön voisi hyödyntää eikä antaa sen viedä öljylämmitysjätjestelmänkin tuottamaa lämpöä taivaan tuuliin. Pariskunta lähti kyselemään rakennusalan messuilta neuvoa. Syksyllä 2011 Naukkariset suuntasivat Vantaan Myyrmäkeen messuille, ja sieltä löytyikin osaamista.

Ekolämmöx-yrityksen energia­ asiantuntija Kari Balk tuntui osaavan asiansa, ja kutsuimme hänet katsomaan tilannettamme. Hän tuli sovitusti kevättalvella ja kertoi, miten voimme tehdä asumisestamme energiataloudellisempaa. Hän suositteli vesikiertoista takkaa, josta sen tuottaman lämmön saa talteen. Öljylämmitysjäljestelmään yhdistettynä se olisi oiva lisälämmön lähde, Seppo Naukkarinen kertoo.

Odotettu öljynkulutus vain noin 1500 litraa

Energia-asiantuntija ehdotti myös aurinkokeräinten asentamista kolmikerroksisen talon katolle. Katon rintamasuunta on edullisesti aurinkoon päin, jolloin keräinten hyötysuhde on korkea. Pariskunta piti ajatusta hyvänä, ja niin katolle asennettiin kolme noin l,5-neliömetristä keräintä. Kesällä ne lämmittivät varaajan veden heti 80-asteiseksi. Loppuvuonna harmaallakin säällä lämpöä tulee jonkin verran. Myös talviaurinko antaa ilmaista energiaa, vaikkakin selvästi kesää vähemmän.

Remonttihommat käynnistyivät toukokuussa, jolloin keräimet asennettiin. Takkamuurari saapui heinäkuussa. Asukkaat antoivat espanjalaissyntyiselle muurarille vapaat kädet, ja vanhan tulisijan purkamisen jälkeen takkahuoneen nurkassa kohosi uutukainen valkeakivinen lämmönlähde. Putkimies kävi tekemässä osuutensa, ja niin urakka oli valmis.

Elokuussa takka ja aurinkokeräimet otettiin käyttöön. Järjestelmään kuuluu 400 litran varaaja ja takassa on vesikierukat, jotka kierrättävät 50 litraa vettä. Varaajan tuottama lämpö menee öljykattilaan ja sitä kautta lämmitykseen. Marraskuun loppuun mennessä öljyä ei ollut kulunut vielä tippaakaan. Tarvittava kevyt lämpö kertyi takasta. Espoolaispari arveli, että öljyä alkaa kulua ehkä vasta joulun tienoilla.

Ennen öljysäiliöt täytettiin pari kertaa vuodessa. Nyt asukkaat uskovat, että kerta vuodessa riittää. Kulutus saattaa hyvinkin taas puolittua entisestä.

Halonhakkuu pitää kunnossa

Siinä vaiheessa, kun öljykattilan veden lämpötila laskee alle määritellyn arvon, öljylämmitys menee päälle. Sen mahdolliset oikut varmistaa vielä sähkölämmitys, joka kytkeytyy päälle häiriöiden ilmetessä, joskin ne ovat epätodennäköisiä.

Urakka oli perheelle helppo, sillä kokenut Ekolämmöx järjesti paikalle takantekijän, LVI-ammattilaiset ja aurinkolämpöjärjestelmän asentajan ja johti töitä. Itse piti vain varmistaa, että joku oli avaamassa oven työmiehille.

Pihan puut ovat nyt jääneet pystyyn, sillä aviopari kaataa takkapuut metsästään Lopella. Halkojen hakkaaminen työllistää heitä enemmänkin kuin kotitarpeiksi, sillä he tekevät polttopuut myös vuokraamiensa mökkien asukkaille. Hyötyliikunta tuottaa siis moninkertaista etua! Onpa se vielä hauskaakin.

Uskomme, että vesikiertoinen takka ja aurinkolämpöjärjestelmä olivat hyvä valinta öljyn rinnalle. Näin saamme osan vuodesta ilmaista energiaa, osan taivaalta, osan omin hartiavoimin, Seppo Naukkarinen toteaa tyytyväisenä.

Nykyaikainen hybridilämmitys kiinnostaa

Naukkariset huollattavat öljypolttimen säännöllisesti joka toinen vuosi. Tarkastuslapusta näkee, milloin on aika kutsua huoltomies paikalle.

Pariskunta kävi läpi vaihtoehdot öljylämmitykselle, mutta edullisempaa ja helppokäyttöisempää ei tuntunut löytyvän. Maalämpöpumppu vie paljon sähköä, joka kallistuu jatkuvasti. Nykyisellä kulutuksella öljyn hinnan nousukaan ei säikäyttäisi Naukkarisia. Talo voisi liittyä kaukolämpöverkkoon, mutta perusmaksuineen sekään ei olisi halpaa lystiä.

-Kaukolämmössä emme voisi itse vaikuttaa lämmityskuluihin yhtä paljon kuin nyt. Lähitaloistakin moni on iinnostunut ratkaisustamme, hybridilämmityksestä. Moni niistä on öljylämmitteisiä enkä ole kuullut, että kukaan aikoisi vaihtaa.

Teksti: Kati Savela