Ronkainen hurahti uusiutuvaan energiaan

Talomestari 1/2019

Kalevi Ronkainen on tehnyt taloonsa yhteensä 44 000 euron uusiutuvan energian investoinnit. Hän laskee itse niiden takaisinmaksuajaksi tämän päivän hinnoilla 21 vuotta, kun niitä peilataan öljynkulutuksen laskuun. Mutta todellisia säästöjä alkaa kertyä, kun aurinkosähköjärjestelmä saadaan vauhtiin ja Ronkainen saa tulevaisuudessa ladattua sähköautonsa omalla sähköllään.

Ronkaisen nelihenkinen perhe on asunut 1962 rakennetussa ja 1979 laajennetussa omakotitalossaan alun perin öljylämmitteisesssä talossaan Lohjan Saukkolassa reilut kymmenen vuotta. Asuinneliöitä talossa on 148 ja lämmin kokonaisala on 260 neliötä.

— Oli järkevää ostaa tällainen edullinen vanha talo ja ryhtyä kunnostamaan sitä pikkuhiljaa. Ei tarvinnut maksaa liittymiä tai mitään muitakaan uudisrakentamiseen liittyviä kuluja, Kalevi Ronkainen, 52, sanoo.

Öljynkulutus suurissa lukemissa

Öljyä talon lämmittämiseen kului enimmillään 3 500 litraa vuodessa.

— Kun muutimme kerrostalosta omaan taloon, saunoimme alkuvuosina ja edelleenkin ahkerasti ja käyttöveden lämmittämiseen kului vuositasolla noin tuhat litraa öljyä. Ei sitä alussa edes tajua, miten paljon veden lämmitys kuluttaa.

Suuri öljynkulutus on vaivannut Ronkaisen mieltä, vaikka öljy on ollut halpaakin. Taloon muutettiin vuonna 2008.

— Ensimmäiseksi 2012 vaihdatin öljykattilan ja -polttimen uuteen. Se muutos säästi öljyä 200-400 litraa vuodessa talvesta riippuen. 2015 saunaan tuli vettä lämmittävä vesikiertokiuas ja talteenottopiippu sekä katolle aurinkokeräimet. Ne toivat säästöä 800-1 000 litran verran vuodessa.

— Laskin, että muutaman ensimmäisen vuoden aikana tehdyt 15 000 euron investoinnit ovat säästäneet tähän mennessä 6 000 euroa öljylaskuista.

Ilma-vesilämpöpumppu ja aurinkopaneeleita

Viime kesänä Kalevi Ronkainen sai idean ilma-vesilämpöpumpun laittamisesta taloonsa.

— Talossa olivat valmiina aurinkokeräimet ja hybridivaraaja, jonka kanssa myös ilma-vesilämpöpumppu toimii yhteen.

— Menin juttelemaan Ekolämmöxin asiantuntijan kanssa ja päädyimme alustaviin kauppoihin. Kaikki talon uusiutuvan energian investoinnit on toteutettu yhdessä Ekolämmöxin kanssa. Mainitsin asiasta Nurmijärvellä asuvalle veljelleni ja hänkin innostui asiasta. Sitten rupesimme miettimään aurinkopaneeleita ja päätimme, että lisätään vielä nekin.

— Sitten tuli vastaan sellainen ongelma, että kummankin talossa oli vanhat katot ja uusimme ne ennen kuin syksyllä alkoi paneelien asennus. Katto vuosi runsaslumisina talvina ja rivisaumapeltikattoon saatiin paneelitkin paremmin kiinni

-Tuli vähän isompi remontti kuin ajattelin. Viime kesänä tuli tehtyä paljon erilaisia asioita. Rakensin myös 2004 ja 2007 syntyneiden tytärten iloksi taloon terassin ja laitoin sille paljun.

Ronkainen on tehnyt taloonsa yhteensä 44 000 euron uusiutuvan energian investoinnit.

Kaksi kuukautta kokemusta pumpusta

ilma-vesilämpöpumpun ulko-osa
Ilma-vesilämpöpumpun ulko-osa on pannuhuoneen oven vieressä ja sisäyksikkö pannuhuoneessa.

Kahden kuukauden ajan talon on nyt lämmittänyt pääosin CTC-merkkinen ilma-vesilämpöpumppu.

— Sen käyttö on tehokasta -10 pakkasasteeseen saakka, eli alle 10 asteen pakkasissa öljylämmitystä ei tarvita ollenkaan. Sitä kylmemmissä lämpötiloissa pumppu alkaa ottaa öljyä kaveriksi.

— Olen pitänyt öljyä tarkoituksella pienellä. Uskon, että öljyä kuluu alle 300 litraa tänä vuonna.

Kalevi Ronkainen seuraa öljyn kulutusta tarkkaan ja ruokkii järjestelmää annostellen öljyä mittakannulla.

— Kun lämpimänäkin päivänä kului viitisen litraa öljyä veden lämmittämiseen, pidin sitä ihan mahdottomana määränä.

Käyttövesi lämpiää omalla sähköllä

Ronkainen lisäsikin järjestelmäänsä sähkökäyttöisen lämminvesivaraajan käyttövettä varten, joten siihenkään ei enää tarvita öljyä.

— Käyttöveden lämmitys on tässä tapauksessa tehokkainta, sähköboilerilla, jonka lämmitykseen aletaan käyttää omalta katolta tulevaa aurinkosähköä. Katolle asennettiin 40 kappaletta 280-wattisia aurinkopaneeleja. Niitä on kahdella sivulla, kun yhdelle puolelle ne eivät kaikki mahtuneet.

Aurinkokeräinten lämmöntuotto ohjataan hydridivaraajaan, joka osaltaan vähentää ilma-vesilämpöpumpun pyörimistä. Talon lämmönjako tapahtuu pattereilla.

Ylimitoitettu aurinkojärjestelmä

pannuhuone
Hybridivaraaja, invetteri, aurinkokeräinten yksikkö, vesiboileri, öljykattila polttimineen, kaikki järestelmät mahtuvat hyvin vanhan talon pannuhuoneeseen. 2012 uusittu öljykattila kestää Kalevi Ronkaisen eliniän.

Aurinkosähköjärjestelmästä haluttiin suuri, koska ajatuksena on jatkossa ladata sen tuotolla myös sähköautoa.

— Tavoite on, että kun hankin sähköauton, pääsen ajamaan sillä ilmaiseksi. Tähän saakka järjestelmän säästöt ovat kohdistuneet öljyn tarpeen vähentämiseen, mutta siinä vaiheessa alkaa kertyä todellisia säästöjä.

Järjestelmä tuottaa täydellä teholla toimiessaan sähköä 11,2 kWp tunnissa ja talteenottoteho on 22 kwh. Sen verran mahtuu talteen autotallissa oleviin kahdeksaan akkuun.

— Järjestelmä ei vielä toimi, koska siitä puuttuvat saksalaiseen järjestelmään kuuluvat alkuperäiset kontaktorit, Ronkainen sanoo. Se alkaa toimia helmikuun lopussa.

Ronkaisen mielessä siintävät jo sähköverkkoon syötettävä ylimääräinen sähkö ja siitä sähköyhtiöltä saatavat hyvitykset.

— Kun akut on täynnä, ylimääräinen aurinkosähkö syötetään verkkoon ja sähköyhtiö hyvittää ylimääräisen samalla hintaa kuin ostosähkön. Vaikka vasta kun paneelit alkavat toimia täydellä teholla, nähdään miten se puoli asiasta toimii. Pientuottajasopimus sähköyhtiön kanssa astuu voimaan 1.5., kun siihen saakka voimassa oleva määräaikainen sähkösopimus päättyy.

Ronkaisen käsityksen mukaan menee joka tapauksessa pitkälle syksyyn ennen kuin pitää alkaa sähkölaskuja maksamaan. Ronkaisen sähköyhtiö on Nordic Green Energy ja jatkossa Nivos.

Ostosähköä talossa tarvitaan jatkossa arviolta n. 7 000 kWh, määrä vastaavasti saadaan tuotettua omall aurinkosähköjärjestelmällä. Kun akut ovat täynnä syötetään ylimääräinen aurinkosähkö verkkoon ja sähköyhtiö hyvittää ylimääräisen samalla hinnalla kuin ostosähkön.

Säästöt vuodessa ovat noin 3 000 euroa. Pääasiallinen idea tähän järjestelmän hankintaan oli hyödyntää mahdollisimman paljon itse tuotettua energiaa ja minimoida ostoenergia.

Tammikuussa ennätyssuuri sähkölasku

Alle 300 litran öljynkulutuksen lisäksi tavoitteena on siis suitsia talon ostosähkön kulutusta ja tuottaa itse mahdollisimman paljon sähköä.

— Sähkössä suurin kustannus on siirtomaksu ja uskon, että se tulee joka tapauksessa olemaan jatkossa melko pieni, Kalevi Ronkainen sanoo.

Sähkönkulutus oli viime vuonna 4 200 kWh vuodessa, mutta yksin tammikuun 2019 pakkasissa kului 1 826,53 kWh.

— Se onkin suurin lasku, joka minulle on koskaan tullut. Sähkön hinta on kaikkine kuluineen 14,5 senttiä kWh:lta, eli tammikuussa kului sähköön yhteensä 265 euroa. Sen lisäksi kului 70 litraa öljyä.

Parhaimmillaan öljyä saattoi kuulua 540 litraa kuukaudessa, 1,09 euroa litra ja lisäksi kului 13 kWh sähköä päivittäin.

Kun aurinkopaneelit alkavat toimia, otetaan virtaa katolta heti käyttöön.

— Vaikka olisi yöpakkasia, tuottaa aurinkojärjestelmä niin paljon sähköä, että voin laittaa sähköpatterin päälle ilman, että sähkönkulutus lisääntyy. Lisäksi lämmitän peltitakana ja se riittää.

Ohjekirja tullut tutuksi

aurinkokeraimet lumi
Aurinkokeräimiä ja -paneeleita lumesta puhdistaessa täytyy olla varovainen etteivät ne rikkoudu. Niiden puhdistamiseen on kyllä olemassa Suomessa kehitetty työkalu, Kalevi Ronkainen sanoo.

Kalevi Ronkainen on tyytyväinen järjestelmän toimintaan, vaikka tunnustaakin olevansa vielä vähän noviisi sen kanssa.

— Pientä opettelua on ollut aluksi, kun järjestelmä on aika monimutkainen. Pakkasten mukaan on pitänyt säädellä ohjaimen lämpökäyriä. Öljylämmityksen säädin toimi kuin junan vessa, mutta tämän kanssa on pitänyt tosissaan tutkia ohjekirjaa. Ensi kesänä on edessä uusien patteritermostaattien asennus, jotta järjestelmästä saadaan helpommin ohjattava.

Kalevi Ronkainen kertoo itsekin aluksi vähän epäilleensä uusiutuvan energian ratkaisujen toimivuutta.

— Mutta sitten vähän hurahdin niihin ja ratkaisuja piti saada lisää.

— Olemme veljeni kanssa katselleet myös tuulimyllyjä, Kalevi Ronkainen hymyilee. Ronkaisen veljeksillä on yhteinen rappausalan yritys, joka tekee ruiskubetonipintojen pinnoituksia ja betonimaalausta.

Teksti: Mari Ahola-Aalto