Pienehkön, uuden omakotitalon lämmönlähteeksi on valittu puu, jota ei tarvitse polttaa kovin paljon ja joka ei kuumenna tiloja kesälläkään: Vesikiertoinen liesi lämmittää lattian ja käyttöveden. Lisänä on varaava takka ja varalla sähköpatterit
Lohjalainen Matti Sainio on rakentanut pieteetillä taloaan Nummi-Pusulan Leppäkorpeen kaikki lomansa, nyt yhdeksän vuotta.
– Olen tehnyt vanhan 50 neliöisen mökin pohjalle taloa kierrätysmateriaalista, kuten Turun moottoritien kakkosnelosia putsaamalla. Piirustukset ovat tarkentuneet tehdessä.
Lopputarkastus on syyskuun lopussa, ja silloin päästään muuttamaan.
Jo rakennustyömaavaiheessa Sainiolla on ollut keittiö-olohuoneen nurkassa, keskusmuurissa takkasydämellä varustettu takka lämmittämässä huoneita.
Takkasydän tehostaa varausta
Muuratun Dovre-takkasydämen avulla takka varaa ja luovuttaa takassa olevan poistoritilän kautta lämpöä huoneilmaan nopeammin. Suoraan takan yläpuolella on poistoilmaventtiili, josta lämmin ilma siirtyy ylöspäin, yläkertaan. Samalla lämpö neuralisoi ilmanvaihtokoneen ulkoa ottamaa ilmaa.
– Jokaisessa huoneessa on tulo- ja poistoilmaventtiilit. Ylöspäin noussut lämmin ilma lähtee kiertämään huonetta ympäri. Poistoilmaventtiiliin tulee muoviset laput, jotka säätelevät ilmamäärää ja sen suuntaa, Matti Sainio kertoo.
Takassa voi polttaa yli 60 sentin mittaisia halkoja. Takan sisällä on irtotiiliä, jotka lisäävät lämpömassaa.
Lattialämmitys Iieden polttoenergiasta
Toinen lämmitysjärjestelmä talossa tulee olemaan vesikiertoliesi, jossa puuta polttamalla siirtyy lämmintä vettä lieden sisällä olevan, suljetun vesisäiliön kierrosta putkistoa pitkin lämminvesivaraajaan.
– Talo on 130-neliöinen ja varaaja on 500-litrainen. Putket kulkevat varaajan kautta lattian alle, jossa lämmin vesi lämmittää sen. Valitsimme kivilattian siksi, että se kestää hyvin kulutusta, kun meillä käy paljon vieraita, Matti Sainio kertoo.
Liesi ei kuumene liikaa
Vesikiertoliesi on kätevä, sillä siitä ei tule kesälläkään liikaa säteily lämpöä, vain 3 kW.
– Kesällä liesi lämmittää vain käyttöveden. Kovia talvipakkasia varten lattialämmitysjärjestelmän rinnalla on ylläpitolämmityksenä sähkövastus, mikäli liesi ei pystyisi tuottamaan riittävästi lämmintä sekä talon lämmittämiseen että käyttöveteen. Niin saamme aina lämmintä käyttövettä, koska lattialämmitysjärjestelmä tuottaa 70-80 prosenttia lämmitysenergian tarpeesta. Vesikiertoliedellä lämmitetyn vesikiertolattian lämpötila tulee olemaan vähän yli 20 astetta.
Liesitasollista liettä voi käyttää myös ruuanlaittoon. Liesitason ylös nostamalla tilalle voi siirtää grillaustason ja valmistaa ruokaa sillä tavoin.
Lieden myynyt ja asentanut Kari Balk Ekolämmöx Oy:stä arvioi, että puuta pitää polttaa Iiedessä lämmityskaudella noin 5-6 kiloa kahdesti päivässä. Hän myy myös leveämpiä liesiä, joissa on uuni ja korkeussäädettävä arina.
Yläkerrassa varalla patterit
Alakerrassa Sainioden talossa ei ole ollenkaan sähköpattereita, mutta yläkerrassa on.
Alakerta on pääasiassa yhtä suurta tilaa, jossa vain kylpyhuone on oven takana . Yläkerrassa on kolme huonetta aulan lisäksi. Yhteen niistäkään ei tule ovea ja toisessa on liukuovi.
Valaistuksen ja kodinkoneiden sähkö tulee tavalliseen tapaan suorasähkönä.
Lämpötilan seuraamista
Lämminvesivarajaalle on alakerrassa oma syvennyksensä kylpyhuoneen edessä. Siellä on lämpötilan seurain, jossa näkyvät lieden, takan ja kiertoveden lämpötilat.