Vesikiertotakka pienensi sähkölaskua kolmanneksella

Talomestari 1/2017
Kategoriat:
Avainsanat Kategoriat Vesitakka

Suomalaisen perheen omakotitalossa on yösähköä hyödyntävä ilmalämmitys. Lämmitysjärjestelmää on kehitetty energiaa säästävämmäksi liittämällä siihen vesikiertoinen takka. Kevään edetessä katolle on suunnitelmissa asentaa myös aurinkokeräimet.

Tiiliverhoiltu puuelementtitalo on rakennettu 1980-luvun alkupuolella Vihdin Nummelaan. Veitsiluodon Pallas 118-tyyppitalossa on viisi huonetta, keittiö ja saunaosasto. Taloon valittiin ilmalämmitys.

– 80-luvulla etsittiin uusia energiaratkaisuja, yösähkö yhdistettynä isoon vesivaraajaan ja ilmalämmitykseen oli hyvin suosittua. Imatran Voima teki asiasta pari vuotta kestävän seurantatutkimuksenkin, myös tämä talo oli siinä mukana, kertoo Pertti Suomalainen.

Kuluttajalle tarjottiin edullista energiaa ja samalla tasattiin energian kulutusta koko verkossa.

-Nummelassa valmistettiin Tecnokyl-merkkisiä ilmillämpökojeita, suunnitelmat ja ideat saatiinkin sieltä. Laite on toiminut hyvin eikä ole vaatinut paljon huoltoa.

Kahden kuution vesivaraajaja ilmalämmityskoje ovat vierekkäin talon keskellä, kojeen kuparisesta vesipatterista lämpö puhalletaan ikkunoiden alle eri huoneisiin. Koje hoitaa samalla ilmanvaihdon ja ottaa lämmönvaihtimella energian talteen poistoilmasta.

– Ilmalämmityskojeen yhteydessä voisi yhtä hyvin käyttää öljy- tai puukattilaa. Maatalon poikana puunkäyttö kävi jo silloin mielessä, mutta sähkö oli kuitenkin edullista. Takassa päädyttiin ilmakiertoiseen malliin ja saunaan valittiin sähkökiuas.

Kiertoilmatakka oli tehokas ja ajatus oli kierrättää takan tuottama lämmin ilma talon hyväksi. Takan käyttö jäi käytännössä melko vähäiseksi, koska ilmakiertoinen takka antaa hetkellisesti kovan tehon ja asumismukavuus kärsi.

Toimivaa tekniikkaa

Vesikiertoiseksi takka muutettiin vuonna 2013. Ekolämmöxin Kari Balk suunnitteli toimiviksi osoittautuneet tekniset ratkaisut. Takka toimii kuten keskuslämmityskattila, vesivaippa on tulipesän ympärillä. Vesisäiliön tilavuus on noin 80 litraa. Takkasydän on Puolassa tehty Lechma, jossa on Suomalaisen mukaan hyvä hintalaatusuhde.

Kun takkasydämen vesi saavuttaa 60-65 asteen lämpötilan, käynnistää automatiikka kiertovesipumpun, joka siirtää lämmön varaajaan. Automatiikka ohjaa muutenkin järjestelmää. Puunpoltton ilmamäärää kontrolloidaan säätöpellillä, jos kattilan lämpö nousee liian korkeaksi vähennetään tuloilmaa ja hiillosvaiheen jälkeen ilmantulo suljetaan kokonaan jolloin kuuma harmi ei turhaan ime lämmintä huoneilmaa harakoille. ·

Jos kiertovesipumppu lakkaisi toimimasta polton aikana esimerkiksi sähkökatkon vuoksi, ohjattaisiin kylmää vesijohtovettä takkaan ja takkasydämmessä olevaa kuumaa vettä lauhduttimen kautta viemäriin.

Isoista ikkunoista passiivista aurinkoenergiaa

Talon suuret ikkunat ovat aika lailla etelän suuntaan. Vaikka ikkunoista kertyy lämpöhäviötä, on lämpötase Pertti Suomalaisen mukaan koko vuosi huomioon ottaen plussalla.

– Helmi- tai ainakin maalis-huhtikuussa ikkunoiden kautta saadaan taloon paljon lämpöä, passiivista aurinkoenergiaa.

Haapa paras lämmityspuu

Pertti Suomalaisella on siskojensa kanssa kotitilalla muutama kymmenen hehtaaria kasvavaa metsää ja polttopuut tulevat sieltä metsänhoidon sivutuotteena. lsommista puista tehdään lautaa ja lankkua, näin ne toimivat hyvinä hiilinieluina tulevissa rakennuskohteissaan.

-Meillä on pari vanhaa traktoria, juontakoura ja klapikone. Hyvää kuntopiiriä, mistä on hyötyäkin.

Suomalaisen kokemusten mukaan koivu on ainoana lämmityspuuna hieman ongelmallinen, korkeista lämmöntuotto-ominaisuuksistaan huolimatta.

– Koivu nokeaa ja sen tuohesta kertyy koivutervaa, jota on kivikaudella käytetty nuolenkärkien liimaamiseen. Vesikiertotakan tulipesän pinta ei ole kovin kuuma ja noki ja koivuterva tiivistyvät sen pintaan, ja sitä saa usein olla nuohoamassa.

– Järkevää olisi polttaa sekapuuta tai sitten esimerkiksi haapaa, joka enemmänkin puhdistaa kuin nokeaa. Haapa on kevyttä, mutta kilomääriä verratessa energiamäärä on suurin piirtein sama.

Pertti Suomalainen on kokemuksella todennut Lidlin kassin käteväksi puunkuljetukseen.

– Se muita kaupan kasseja korkeampi ja tukevampaa materiaalia. Sitä voi käyttää kymmeniä kertoja uudestaan.

Teksti: -